resepi dari kakfida
Bahan-bahan
100g tepung beras
100g tepung jagung
1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau (opt)
Sirap gula melaka
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis. Ketepikan.
2. Satukan ke semua bahan-bahan dalam periuk dan gaul rata.
3. Masak hingga pekat dan kilat, hingga adunan meletup-letup.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan. Sajikan bersama sirap gula melaka.
nak singgah ..ada lagi tak..kita tukar ngan panacotta strawberry
ReplyDeleteMala...rajinnya buat bubur som-som....som-sompandan lagi ...mesti sedap...bau harum pandan...Wah!
ReplyDeletenazrah - ala... dah habih sebab buat separuh resepi saja. dpt 7 ketui. ingatkan tak laku .. tapi licin!
ReplyDeletecc - sirap gula mmg dah ada tinggal nak buat bubur dia saja. dok teringin lama dah ... hehehe
hadui sedap nyerrr..
ReplyDelete