Wednesday, May 4, 2011
pari asam pedas
Ikan pari atau Stingray (in English). 2 minggu sekali mesti beli ikan pari di pasar tani. Kalau tak bakar, kari/gulai, asam pedas. Boleh masak apa lagi ya resepi yang berkuah?
Bahan-bahan
4-5 ketul potongan ikan pari sederhana besar
1 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
1 cawan cili kisar
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
8 biji bawang merah*
1/2 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
2-3 ketul buah keras*
garam dan gula
bendi (tak dak stok pulak dalam fridge)
tomato
bunga kantan
Cara-cara
1. Ikan pari, dikerat sederhana, cuci dan perap dengan garam dan jus limau nipis 10 - 15 minit. Cuci bersih dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak. Tuangkan air (anggaran 700ml) dan biar mendidih.
3. Masukkan ikan dan daun kesom, kacau rata. Masukkan bendi, tomato dan bunga kantan. Tambah jus asam jawa, perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar mendidih perlahan 3 - 4 minit hingga ikan masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
My favourite asam pedas pari..tu bunga kantan tu mengancam betul...
ReplyDeleteanak2 suka makan ikan pari. masak kari pun mala letak bunga kantan, sedap!
ReplyDelete