Saturday, November 9, 2013

roti puri



resepi dari yatiezaini

Bahan-bahan ( 12 biji )
2 cwn tepung gandum
1 sk yis mauripan
1/2 sk garam *
3 sb minyak masak *
2 sb gula * (boleh kurangkan jika tidak suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
minyak utk mengoreng


Cara-cara
1. Satukan bahan bertanda (*) dan panaskan, kacau sehingga gula hancur dan tutup api .
2. Satukan tepung dan yis dan gaulkan
3. No.1 dimasukkan kedalam No.2 , dan digaul dengan menggunakan garfu sehingga bercampur sahaja.
3. Dengan menggunakan tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti
4. Tambahkan air sedikit-sedikit dan adun sehingga tidak melekat di tangandan menjadi doh. Perap doh selama 30minit.
5. Bahagikan doh kepada 12 bahagian bulat yang kecil. Canai doh nipis seperti membuat kulit karipap atau sebesar saiz duit 50 sen
6. Panaskan minyak dan siap untak digoreng sebiji demi sebiji. Gunakan api yang kecil/sederhana. Semasa menggoreng hendaklah disimbah-simbahkan minyak ke atas puri dan setelah mengelembung barulah diterbalikkan.

11 comments:

  1. Aslmkum Mala

    wah kembang molek roti puri.....sedap cicah kari....

    ReplyDelete
  2. As salam mala……wah!!!kembungnya puri dia. ganding dgn apa tu?

    ReplyDelete
  3. mala roti puri ni sama mcm roti arab ka...:)

    ReplyDelete
  4. ehh kembongn nya roti dia.... sedap cicah ni denga kuah kari.... lamanya x makan hiii

    ReplyDelete
  5. Nampak sgt gebus tu...nti knor bt ikut resepi ni..tq ye...byk juga duk mgendap resepi roti kt sini

    ReplyDelete
  6. kembong2 semuanya.. geram tun nengok.. tun pernah buat nih, ada yg kembong, ada yg malu2 nk kembong.. hihi

    ReplyDelete
  7. tak pernah buat lagi roti puri ni, tp suka tgk dia kembong...lawa jer..

    ReplyDelete
  8. walaikumsalam semua. roti ni lebih kurang jugak mcm rot arab. guna tepung gandum dan yis. di goreng dan menggelembung. mala makan dgn kuah dal saja sebab hari tu buat lebih makan dgn capati dan mala frosenkan. macam biasa nak kena ada pedas sikit ada jugak sikit sambal ikan bilis. kalau ada kuah kari lagi sedap menyicah rasanya. :-)

    ReplyDelete
  9. gebusnya roti puri..belum pernah buat...teringin la...cicah dg kuah kari sedap ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...