Friday, November 29, 2013

pancake




baru balik dari camping semalam. badan dok sakit-sakit lagi. adam request nak makan pancake untuk breakfast pagi ni. tak sampai hati nak kata tak larat la adam .. lain kali boleh tak? buat la jugak ... 

mala guna egg pan. kuali non stick  yang paling kecik tu. dapat ngam-ngam 7 keping dan saiz lebih kurang sama besar. gebu pancake ni. lain sikit resepi dia. ada cream of tartar dan guna rub in method. selalu guna melted butter. sapa-sapa rajin boleh cuba resepi ni.

resepi dari alongroz

Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )
115g tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk krim tartar
25g mentega
1 biji telur
150ml tusu segar
1 sb gula
secubit garam

Cara-cara
1. Campurkan tepung, soda dan krim tartar dan di ayak.
2. Rub in mentega sampai berderai macam serbuk roti.
3. Lubangkan tepung di tengah-tengahnya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit), susu, gula dan garam. Gaul sebati.
4. Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake (mala guna egg pan) yang panas dan di lenser dengan sedikit minyak.
5. Masak sehingga ada buih-buih udara dan tunggu sehingga buih-buih tu pecah baru di terbalikkan.

11 comments:

  1. gebunya pancake mala... terliur dibuanya.. makan panas² sedapp ni.. ops bukanlah panas².. maksudnya baru angkat .. lepas masak.. mesti sedapp

    ReplyDelete
  2. Mala..sedapnya...cam nak mintak jer sekeping....( dgn muka x malu hehe)

    ReplyDelete
  3. mengoda betul pancake mala ni tau..
    gebuzzz...mesti sedap nii...

    ReplyDelete
  4. Mak aiiii... bambam sungguh pankek tu... baru puas makan!

    ReplyDelete
  5. cantiknya....mesti sedap nie....kan...?

    ReplyDelete
  6. Enaknya...tmbh madu..emmmm..yummy

    ReplyDelete
  7. Resepinye mudah jgk kn..keep resepi nie..kot2 rajin..nnt leh buat jgk.tq mala share.

    ReplyDelete
  8. Tembam dan gebu pancake tu ha...simpn juga resepi ni...:-)

    ReplyDelete
  9. mala, masa camping, tak rasa penat. balik baru sakit badan ya..hihi..

    ReplyDelete
  10. Ambaoi!! tinggilah... bagilah kakak sekeping-dua mala:)
    Hadiah penat campinglah ni ye..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...