Wednesday, January 5, 2011
roti naik
resepi dari KR
Bahan A - satukan bahan A dan biarkan yis naik
11gm yis
1/2 cwn air suam
1 sb gula
1 sb tepung
Bahan B
2 sb marjerin planta / mentega cair
Bahan C - untuk dijadikan sirap gula
1 cwn gula
1/2 cwn air panas
Bahan D
3 cwn tepung gandum
1 cwn tepung gandum
Cara-caranya
1. Larutkan Bahan C dan biarkan suam.
2. Masukkan 3 cawan tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditengah tepung.
3. Campur bahan A, B & C dan uli tepung.
4. Baki tepung yang 1 cawan tadi boleh digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti. Buat hingga adunan tidak melekat di tangan.
5. Biarkan adunan naik
6. Setelah adunan naik,tumbuk doh untuk mengeluarkan angin dan bentukkan mengikut citarasa masing-masing dan susun di loyang.
7. Susun di dalam loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 - 40 min)
8. Bakar pada suhu 180'c selama 30 min atau lebih..
9. Keluarkan daripada oven dan sapu marjerin diatas roti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment