Friday, January 7, 2011
jemput-jemput pisang
resepi dari wiredtotheworld
Bhg 1: Ibu Jemput-jemput
Beberapa biji pisang masak ranum
3/4 cwn brown sugar
1 sdt ground cinnamon
1 cubit garam
**Sukatan ini adalah untuk 2 cwn Ibu Jemput-jemput
Cara-cara
1. Lecek pisang bersama-sama kesemua bahan-bahan lain.
2. Simpan untuk minima beberapa jam supaya gula benar-benar cair.
3. Seelok-eloknya disimpan semalaman dalam peti sejuk supaya warna dan rasanya lebih sebati.
Jika kebetulan ada pisang yang ranum, boleh saja buat Ibu jemput-jemput ni kerana ia dapat bertahan sehingga seminggu dalam peti sejuk.
**Penting untuk simpan dulu Ibu Jemput-jemput. Kalau terus digunakan, gula akan mencair sementara kita menggoreng. Adunan pun akan mencair dan kita takkan dapat tekstur jemput-jemput yang gebu serupa kek tu!
Bhg 2: Adunan Jemput-jemput
2 cwn Ibu Jemput-jemput
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sb bicarbonate of soda
Cara-cara
1. Ayakkan bicarbonate of soda ke dalam tepung dan gaul rata. Penting untuk mengayak bicarbonate of soda supaya tak berketul-ketul dalam adunan.
2. Tuangkan Ibu Jemput-jemput dan gaul rata. **Jangan panik. Adunan memang pekat dan kental.
3. Untuk mendapatkan bentuk yang bulat hendaklah menggunakan jari untuk menjemput adunan ke dalam minyak.
4. Goreng jemput-jemput dengan minyak yang sederhana panas. Sentiasa balik-balikkan supaya masak rata.
Apabila jemput-jemput sudah bertukar warna, angkat toskan dan sedia untuk dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment