Sunday, January 9, 2011

homemade chipsmore

resepi dari Mastura Yasak

Bahan-bahan
A
1 cwn planta / 1 ketul butter
1 biji kuning telur
1 cwn gula kastor
1 sk esen vanila
3 + 1 cwn tepung gandum (telah di ayak)
1 cwn tepung jagung
1 sk garam halus
1-2 sb serbuk koko @ pewarna koko

B
Coklat chips secukupnya..
Badam cincang (optional)
Kismis cincang (optional)

Cara-cara
1. Gaul semua bahan A (hanya 3 cwn tepung gandum) sehingga sebati menggunakan hujung jari.
2. Jika adunan terlalu lembut masukan lagi (lebihan 1 cwn tepung gandum) sedikit demi sedikit.
3. Setelah sebati dan boleh dikepal-kepal masukan chips coklat. Gaul lembut supaya cchocolatechips tidak hancur .
4. Terapkan adunan ikut bentuk yang anda suka atau bulat-bulatkan sebesar size sylign 50sen seperti bentuk biskut chipsmore. Biskut akan kembang apabila dibakar. Boleh cuba hias dengan chocolatechips di atas biskut sebelum dibakar.
5. Bakar biskut pada suhu 160C selama 10 – 15 min.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...