Saturday, January 15, 2011

apam pisang dengan cip coklat


 resepi dari resepidiana

Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (I used sunflower oil)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula
secubit garam
cip coklat (I added)


Cara-caranya
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan diakhiri dengan cip coklat.

5. Tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.







2 comments:

  1. salam Mala

    menarik apam ni ada 2 rasa.....comel-comel lagi!!!

    ReplyDelete
  2. wasalam,

    lembut apam ni... biasa la menokok nambah utk budak2 :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...