Tuesday, October 11, 2011

lempeng pisang @ peknga


pagi ni kita sarapan lempeng pisang. guna pisang emas yang di bagi jiran.

abah (Kedah) panggil peknga. mama (penang) panggil tempek. anak-anak tak kenai kuih ni. senang cerita pancake


resepi dari kakfiza

Bahan-bahan ( 4-5 org )
7 biji pisang emas
5 sb gula - (kurangkan ke 2 sb)
11/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn kelapa muda (parut)
1/2 st garam

Cara-cara
1. Lecek pisang hingga halus, kemudian masukkan gula, garam dan kelapa parut.
2. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan gaul rata.
3. Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak, sendukkan adunan tadi dan leperkan di dalam kuali.
4. Balik-balikkan hingga kedua-dua bahagian masak.
5. Angkat dan bolehlah di hidang sebagai sarapan/minum petang.
.
.
.
.
ttfn mala

5 comments:

  1. assalamualaikum mala...

    akak pn panggey peknga jugak...sedap kan peknga pisang neh...balik kg baru neh sempat la makan peknga nyoq hehehe...cicah dengan gulai perangat..masyukkk sguh...

    ReplyDelete
  2. ooo... tak pernah plak dengar Peknga... lempeng biasa dengar..manis gamaknya ya...

    ReplyDelete
  3. wasalam

    mq & naz

    lama sungguhtak makan ni. dulu-dulu masa kecik mak rajin buat. kami cicah sambal sardin perangat. Mala kurangkan gula. letak 2sb saja. sat gi Mala edit.

    ReplyDelete
  4. mala...kak cek nak jugak lempenggg....:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...