Tuesday, October 11, 2011
lempeng pisang @ peknga
pagi ni kita sarapan lempeng pisang. guna pisang emas yang di bagi jiran.
abah (Kedah) panggil peknga. mama (penang) panggil tempek. anak-anak tak kenai kuih ni. senang cerita pancake
resepi dari kakfiza
Bahan-bahan ( 4-5 org )
7 biji pisang emas
5 sb gula - (kurangkan ke 2 sb)
11/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn kelapa muda (parut)
1/2 st garam
Cara-cara
1. Lecek pisang hingga halus, kemudian masukkan gula, garam dan kelapa parut.
2. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan gaul rata.
3. Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak, sendukkan adunan tadi dan leperkan di dalam kuali.
4. Balik-balikkan hingga kedua-dua bahagian masak.
5. Angkat dan bolehlah di hidang sebagai sarapan/minum petang.
.
.
.
.
ttfn mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalamualaikum mala...
ReplyDeleteakak pn panggey peknga jugak...sedap kan peknga pisang neh...balik kg baru neh sempat la makan peknga nyoq hehehe...cicah dengan gulai perangat..masyukkk sguh...
ooo... tak pernah plak dengar Peknga... lempeng biasa dengar..manis gamaknya ya...
ReplyDeletewasalam
ReplyDeletemq & naz
lama sungguhtak makan ni. dulu-dulu masa kecik mak rajin buat. kami cicah sambal sardin perangat. Mala kurangkan gula. letak 2sb saja. sat gi Mala edit.
mala...kak cek nak jugak lempenggg....:)
ReplyDeletewith a cup of Kopi O, must be very nice.
ReplyDelete