Tuesday, October 18, 2011

karipap tun inti sardin & kentang



rasanya karipap ni paling glamor tahun 2011  ;-)

memang gebu kulit dia ... inti pun sedap.

tapi macam biasa kejadian dia amat mengecewakan. ternga-nga ja semua. may be I was born to make carry puffs from play-doh saja huhuhu

pakai acuan pun macam tu jugak. tension ... seb baik sedap!

resepi dari tun_telani

Bahan-bahan (dlm 35 biji)
Doh
4 cawan tepung
2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
1/2 cawan minyak (panaskan)
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara
1. Panaskan margerin dan minyak dalam periuk. Tutup api. (I used non-stick wok dari step 1 sampai 4)
2. Tengah panas-panas, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu (Jangan guna tangan, melecur nanti).
3. Setelah agak sejuk, masukkan garam dan air sedikit-sedikit.
4. Uli sehingga tidak melekat di tangan. Sedia untuk digunakan. (Cara gaul dengan minyak panas ini adalah untuk mendapat kulit yang rapuh)



Bahan-bahan
Inti
1 tin sederhana sardin
2 biji kentang besar- dadu
1 labu bawang besar- dadu
2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
1/2 inci halia- ketuk
2 sudu besar cili giling
garam/gula secukup rasa
1 biji limau nipis

Cara-cara
1. Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.
2. Masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan sardin bersama kuah sos.
4. Masukkan kentang dan air yang agak banyak dan sentiasa gaul-gaul sehingga kentang empuk. (Jangan dibarkan di atas api takut hangus bahagian bawah). Perasakan garam dan gula. Masak sehingga kuah kering. Tutup api dan perah limau nipis..
5. Setelah inti sejuk, boleh dibuat karipap.

Tips untuk frozen kan karipap atau kuih-kuih lain.
1. Susun kuih atas dulang yang di lapis plastik. Biar ada jarak antara kuih supaya tidak melekat.
2. Masukkan dalam freezer sehingga keras (dalam setengah jam)
kemudian boleh di alih dalam bekas atau plastik.
.
.
.
.
ttfn
mala

3 comments:

  1. Malaaaa....

    Kak cek mai dah...bwk bun manis hongkong mali....he he...mau tuka ngan karipap yg nganga2 ...tak nampak pun tenganga...ok je tu....nak jugakkkk...:D

    ReplyDelete
  2. kak cek - hat yg nganga mana boleh masuk blog. malu ai yu!

    ReplyDelete
  3. Sardin add tin besar dan Kecil sahaja. Dalam resipi mengatakan tin serdahana

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...