Sunday, February 27, 2011
blueberry cheese tart
resepi dari azitakitchen
Tart Crust
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sk esen vanilla
Cara-cara
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170C sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula aising
1 biji telur Saiz B
½ st esen vanilla
blueberry filling
Cara-cara
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan blueberry filling ke dasar kulit tat.
4. Isikan adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
5. Picitkan adunan hingga penuh sehingga sampai ke bahagian sisi crust.
6. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
I omit below process :-)
Mencorak permukaan cheese
1. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
2. Kacau rata-rata hingga mendapat warna yang diinginkan.
3. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil-kecil di bahagian tepi.
4. Bilangan garisan kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik)
5. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
as-salam mala, cheese tart ..memang sedap..anak2 suka sangat. kalu buat tak sampai 1 hari dah habis...
ReplyDeleteterlioq aih!
ReplyDeleteair lioq meleleh tak dpt nk tlg... ;-)
ReplyDelete