Friday, February 11, 2011

apam beras




resepi dari cha

Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 3/4 cwn gula
2 1/2 cwn air
5 helai daun pandan
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut digaul bersama sedikit garam

Cara-cara

1. Daun pandan di potong kecil dan di kisar bersama air dan tapis.
2. Kisar nasi  bersama air pandan sehingga hancur dan halus.
3. Setelah nasi hancur, masukkan gula dan kisar lagi sehingga sebati.
4. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
5. Selepas itu masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
perap selama 3 jam.
6. Masukkan dalam acuan kecil yang telah dilenser minyak dan dipanaskan. Kukus adunan selama 15 minit..
7. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...