Friday, February 11, 2011
apam beras
resepi dari cha
Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 3/4 cwn gula
2 1/2 cwn air
5 helai daun pandan
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut digaul bersama sedikit garam
Cara-cara
1. Daun pandan di potong kecil dan di kisar bersama air dan tapis.
2. Kisar nasi bersama air pandan sehingga hancur dan halus.
3. Setelah nasi hancur, masukkan gula dan kisar lagi sehingga sebati.
4. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
5. Selepas itu masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
perap selama 3 jam.
6. Masukkan dalam acuan kecil yang telah dilenser minyak dan dipanaskan. Kukus adunan selama 15 minit..
7. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment