Sunday, July 31, 2011

ramadhan datang lagi



Wishing you

joy, peace and fulfillment.

Mubarak




Friday, July 29, 2011

marble cheese brownies


another dessert I prepared for the bbq gathering with my neighours. 1st trial, comot tapi laku!


resepi dari rinnchan

Bahan-bahan

Lapisan Brownies
250g mentega
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *ayak bersama BP and SB
1 st baking powder
1 st soda bikarbonate
1 st esen vanilla

Cara-cara
1. Cairkan mentega. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan mentega dan koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175C. Alas loyang 10" x 10" dengan grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Lapisan Cream Cheese
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi mengguna api atas sahaja selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

.
.
.
.
ttfn
mala

Thursday, July 28, 2011

pisang tanduk goreng rangup


oooo lalala terangkat betoi pisang goreng cicah cili kicap ni. kena pulak dengan teh O berpeluh satu badan!

selalunya kalau buat bancuhan tepung untuk pisan goreng guna cara mil . bahan-bahan sama saja macam resepi di bawah cuma menggunakan air kapur.

kapur kita simpan dalam bekas dan isi dengan air. bila dah beberapa hari kapur akan termendap di bahagian bawah. air yang jernih tu kita gunakan untuk bancuh tepung.

cara mil pulak sekadar meramas sehingga rata tepung-tepung, garam dan marjerin dan di tambah sikit-sikit air kapur sampai dapat kepekatan yang kita nak.

macam biasa pisang tanduk la ihsan mama daniel dari kebun di ulu langat.

resepi dari madiha

Bahan-bahan batter
400 ml air
220 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
100 gm marjerin
1 sk serbuk kunyit
1 ¼ sk garam

Cara-cara
1. Masukkan bahan-bahan batter ke dalam pengisar r ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata dan halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Pisang di potong serong lalu celupkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepung ke dalam kuali berhati-hati dengan menggunakan tangan.
3. Goreng pisang ke dua-dua belah sehingga keemasan. Angkat dan tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel dan hidang bersama cili kicap.


Cili kicap

Bahan-bahan
8 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
kicap manis secukupnya

Cara-cara
1. Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula.
2. Campur kicap secukupnya.
3. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng rangup.
.
.
.
.
ttfn
mala

jus limau kasturi asam boi


selalu kalau buat jus limau asam boi ni cuma kisar buah limau kasturi sahaja dengan air. kali ni kita cuba cara unclepali. kisar sekali dengan asam boi. nyaman! sambil masak sambil minum macam chef kat AFC hehehe :-)


resepi dari kakjee  unclepali punya style!

Bahan-bahan (1 gelas)
1 biji limau kasturi - di cuci bersih
2 biji asam boi - jangann di buang biji
1/2 gelas air

gula secukup rasa
ais batu secukupnya

Bahan-bahan
1. Kisar limau, asam boi dan air sehingga sebati dan halus. Tapis ke dalam gelas.
 (Asam boi dan limau tanpa buang biji dan kulit)
2. Tambahkan gula dan ais batu secukup rasa. Siap!



pokok buah limau yang di beli di pasar tani. nak kata tanam sendiri bukan la .. cuma tolong pindah masuk pasu, siram air  dan boh baja sendiri :) dah masak ranum ngam-ngam 3 biji
.
.
.
.
ttfn
mala

Wednesday, July 27, 2011

kemboja cina ku berbunga


pokok kemboja cina atau nama saintifiknya adenium kepunyaan mama yang di rembat dengan izin dari Bertam, Kepala Batas setahun yang lepas akhirnya berbunga. hehehehe ... baru perasan tadi dia kembang. ada tiga lagi akan kembang InsyaAllah

berseri la sekejap patio cheq ni .....




.
.
.
.
ttfn
mala

Tuesday, July 26, 2011

cucur badak




pertama kali mencuba buat cucur badak.  udang tu sebenaqnya sekoq saja yang lekat (yang posing sorang-sorang tu) lagi tiga tak lekat. yang seterusnya langsung malaih nak letak ... hehehe

resepi dari quinnie


Bahan-bahan ( anggaran 16 biji )
500 gm ubi keledek (kuning lebih sedap dan cantik)
1 - 3/4 cawan tepung gandum (bergantung kepada kelembutan ubi yang direbus)
1/4 cawan tepung kanji


Cara-cara membuat doh
1. Rebus ubi sehingga empuk, angkat dan toskan, terus lecek-lecekkan ubi itu semasa masih panas.
2. Setelah ubi sejuk masukkan tepung sedikit demi sedikti dan gaul rata.


Bahan-bahan inti
1/3 biji kelapa parut
1 batang serai
2 sb udang kering
3 tangkai cili kering
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sk sedikit air asam jawa
1 sudu gula
garam secukup rasa


tak dapat keledek kuning yang putih saja ada


Cara-cara membuat inti
1. Cili kering, bawang besar dan bawang putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus.
2. Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.


Cara-cara penyediaan cucur badak
1. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti. Selepas itu bulat-bulatkankan kembali supaya cantik.
2. Susun kueh yang telah siap atas dulang yang telah ditaburkan dengan tepung untuk elakkan dia melekat apabila diangkat nanti.
3. Setelah siap, goreng kuih dengan api sederhana. Selalu balik-balikkan kuih agar kuih masak sekata. Apabiila kekuningan bolehlah diangkat.
.
.
.
.
ttfn
mala

Monday, July 25, 2011

fruit cocktail pudding




a dessert which I prepared for a bbq gathering with my neighbours.

recipe from mamafami

Ingredients
1 packet agar-agar strips (20 gm)
2 eggs
4 1/2 cups liquid (cocktail syrup + water) - I used plain water only
1/2 can evaporated milk (about 200ml)
3/4 cups sugar
3 tbsp custard powder
1 can fruit cocktail
1 tsp vanilla essence
Kiwi ~ cut to small chunks

Method
1. Put the fruit cocktail through a strainer. Keep the syrup to boil the agar-agar.
2. Boil the agar-agar strips with 4 1/2 cups of liquid (water + syrup) plus the sugar. Boil till all the agar-agar strips dissolves.
3. Meanwhile, beat eggs, vanilla essence and add in custard powder. Set aside.
4. Pour the agar-agar through the strainer and add in the evaporated milk. Put back on the stove and let it boil.
5. Reduce the heat and add in the eggs mixture a little at a time and continue stirring.
6. Add in the fruit cocktails. Stir for a few minutes and remove from heat.
7. Pour into the prepared mould. Leave to cool and then chill in the refrigerator.
.
.
.
.
ttfn
mala

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...