oooo lalala terangkat betoi pisang goreng cicah cili kicap ni. kena pulak dengan teh O berpeluh satu badan!
selalunya kalau buat bancuhan tepung untuk pisan goreng guna cara
mil . bahan-bahan sama saja macam resepi di bawah cuma menggunakan air kapur.
kapur kita simpan dalam bekas dan isi dengan air. bila dah beberapa hari kapur akan termendap di bahagian bawah. air yang jernih tu kita gunakan untuk bancuh tepung.
cara
mil pulak sekadar meramas sehingga rata tepung-tepung, garam dan marjerin dan di tambah sikit-sikit air kapur sampai dapat kepekatan yang kita nak.
macam biasa pisang tanduk la ihsan mama daniel dari kebun di ulu langat.
resepi dari
madiha
Bahan-bahan
batter
400 ml air
220 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
100 gm marjerin
1 sk serbuk kunyit
1 ¼ sk garam
Cara-cara
1. Masukkan bahan-bahan
batter ke dalam pengisar r ikut turutan di atas. Kisar sehingga
batter sebati, rata dan halus. Tuangkan
batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Pisang di potong serong lalu celupkan ke dalam
batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepung ke dalam kuali berhati-hati dengan menggunakan tangan.
3. Goreng pisang ke dua-dua belah sehingga keemasan. Angkat dan tos. Hidang di atas pinggan beralas
paper towel dan hidang bersama cili kicap.
Cili kicap
Bahan-bahan
8 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
kicap manis secukupnya
Cara-cara
1. Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula.
2. Campur kicap secukupnya.
3. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng rangup.
.
.
.
.
ttfn
mala