Monday, October 21, 2013

kerabu tomato



resepi dari kakbesah

Bahan-bahan ( semangkuk )
2 biji tomato (pilih yang keras) - dihiris
1 biji bawang besar bersaiz besar - dihiris
15 biji cili api kampung - dihiris
2 sb kerisek kelapa
1 inci belacan bakar 
1/2 st pes asam jawa / perahan 1/2 limau nipis
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun ketumbar - di hiris kasar (mala tambah)

Cara-cara
1. Gaul rata hirisan bawang, cili api, belacan, asam jawa dan kerisek.
2. Masukkan hirisan tomato. Jika nak kerabu yang kering, buang biji tomato.
3. Sesuaikan asam, garam dan gulanya mengikut citarasa. Tabur daun ketumbar.

11 comments:

  1. yumsssss.......aku suka tomato...tak sabaq nak tunggu tomato tanam sendiri berbuah huhuhu

    ReplyDelete
  2. terasa sihat tgk menu akak hari ni..

    ReplyDelete
  3. sedapnyer...lama tak buat kerabu sbb takde geng nk makan..tunggu kawan2 dtg baru bleh buat kerabu :(

    ReplyDelete
  4. ni menu belah utara mari ni Mala suka suka sangattttttt

    ReplyDelete
  5. Assalam mala
    Sedapp, kat kg ktorg mkn cicah dgn ikan bakar
    Kalu xda selera nk mkn pum akak suka wat camni he hee.

    ReplyDelete
  6. tomato di bt kerabu...lain ni..selalunya di bt sald..nti nak cuba..tq ye..nampak lazat tu

    ReplyDelete
  7. kalau buat acar pun sedap jugak mala... saya kalau tomato ni campak dalam tomyam la tentunya. kalau ada tomato nanti boleh cuba jugak ni

    ReplyDelete
  8. kalau kat sp ni..depa makan bersama sup tulang mala..sedap!

    ReplyDelete
  9. sedapnye mala…..tapi ros buat klau kerabu tomato ni xbuh kerisik…nak try resepi mala la plak

    ReplyDelete
  10. Aslmkum Mala

    kerabu tomato mmg sedap.....
    suka tengok roti naik Mala buat kat bawah tu.....gebuss sgt.....simpan resepi dulu.
    happy belated bday utk Adam!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...