Tuesday, October 15, 2013

kek coklat minyak kakbesah



salam aidiladha semua. balik dari masjid pagi tadi buat kek nak bawak pi jamuan raya kat rumah duta. kek yang simple dan cepat nak buat. tak ada masak apa-apa special pun kat rumah. rebus ketupat/nasi impit sebiji dan 16 biji ketupat palas. tapi instant la. panaskan kuah satay brahim, instant jugak hehehe makan dengan sambal tumis sotong semalam dan serunding. ketupat semua masih berbaki. kuah satay brahim dah habis. kalau lapaq petang sat gi makan la dengan serunding dan sambal sotong. makan tengahari nanti dah kawtim :-)

resepi dari kakbesah

Bahan-bahan ( satu acuan bengkang )
2 cwn tepung gandum*
1 cwn gula pasir
1 cwn minyak masak
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko (kalau nak kek lebih gelap tambah sesudu lagi)
3 biji telur
1 st baking powder*
1 st soda bicarbonate*
secubit garam
1 st coffee emulco - mala tambah

Cara-cara
1. Panaskan oven, sapu minyak/majerin pada acuan dan lapik dengan kertas.
2. Ayak tepung, koko, soda bicarbonate dan baking powder.
3. Kisar telur, susu dan gula hingga gula hancur dan berbuih dengan pengisar kemudian masukkan minyak dan garam. Kisar lagi selama 5-6 saat.
4. Campurkan bahan kisar tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Tambah coffee emulco, gul rata dan tuang ke dalam acuan.
5. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 40 minit mengikut oven masing-masin.

7 comments:

  1. Selamat hari raya aidiladha
    Kek coklat yummy

    ReplyDelete
  2. Salam aidiladha....
    Mcm senang je resepi ni...nnti nak try lah....:-)

    ReplyDelete
  3. Saya pun guna resepi ni jugak mala,mudahkan dan sedap...
    Salam aidiladha...

    ReplyDelete
  4. salam aidil adha mala...
    marvellous kek coklat ni..

    p/s apa cerita kambing yang menjadi korban di sana?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...