Monday, September 30, 2013

majlis corner

yeay! yeay! we finally have a majlis corner in our house.


via wikipedia .... Majlis (or Mejlis; Arabic: مجلس‎, pl. مجالس Majālis), is an Arabic term meaning "a place of sitting", used in the context of "council", to describe various types of special gatherings among common interest groups be it administrative, social or religious in countries with linguistic or cultural connections to Islamic countries. It shares its root with the verb meaning 'to sit,' جلس jalasa (cf. British English 'sitting room'). The Majlis can refer to a legislature as well and is used in the name of legislative councils or assemblies in some of the states where Islamic culture dominates. The term Majlis is used to refer a private place where guest are received and entertained.

adam & aimi posing atas majlis. boleh buat baca buku, main game, majlis keramaian ... sambil minum teh/kopi arab, teh tarik, milo pun boleh. makan-makan kurma, halwa, baklava. paling-paling cekodok, choq udang, biskut 4 segi pun ok ;-)


memang hebat ... tempahan untuk 2 set majlis 3 seater ni siap dalam masa 2 jam sahaja. tukang jahit dari pakistan. cuba tengok sofa-sofa yang di letak kat luar kedai. orang sini memang suka tempah sofa. tapi taste tak kena betoi la dengan taste cheq.


selingan ... perut kena isi dulu. breakfast paratha sebelum jelajah dari satu kedai ke satu kedai. paratha di sini di goreng tanpa minyak.
 

34 comments:

  1. kena ikut style sana la nak duduk kan....tp serius cntik...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah besaq tapi kami perabot tak banyak .. beli yg ni ja la senang. buat kenangan juga.

      Delete
  2. Lapaqnya tgk prata tu hehehehe sedap dak? & bila nak buat majlis ajak kwn2 pi sana sambil sponsor tiket ni? hahahahhaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. paratha dia boleh la telan dari tak dak kan. kurang la kick dia dari roti canai kita. sponsor bed & breakfast boleh la.

      Delete
  3. Mala....cantikknye!....ur 'sitting place'. Kalau la disini blh tempah mcm tu.....I love to have one!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak tempah kat malaysia tak dapat la jenis kain majlis ni. guna kain untuk sofa/curtain boleh saja. tapi yg jenis tebal.

      Delete
  4. Salam kak mala.. ooo.. kira ganti sofa la ni ye.. mantap betul org kedai blh siapkan dlm masa 2 jam.. kagum!

    ps: utk cream puff tu, tun guna api paling kecil masa masukkan tepung. gaul2 sampai tepung sebati dan nmpk ada lapisan tepung nipis kat periuk baru padam api.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam tun. bukan ganti sofa. buat tambahan tempat duduk. ruang koson luas. tempat duduk tak ada. selalu lapik carpet saja. thanks reply pasal cream puff.

      Delete
  5. mkn sambil baring2 ni..patutlah buncit2 org sana..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betul tu knor tak di nafikan.

      Delete
  6. 2 jam mala? hebat.. actually saya suka santai2 camni, tak suka duduk gah atas kerusi jati. tapi apa nak buat ruang tamu kecil sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul 1 set siap 1jam. sbb nak tempah 2 set jadi 2jam. mmg sesuaikan dgn adat melayu dan rumah2 kat kampung. walau ada kerusi, dok kat lantai lagi sedap.

      Delete
  7. Bestnya kakak tengok pun nampak selesa betul... boleh lena terus kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah kenyang sure lena kakzakie :-)

      Delete
  8. Replies
    1. kalau kita dah nak balik msia for good boleh la open pre order ;-)

      Delete
  9. mala….cantik le plak 'majlis' tu. blh tempah & hantar msia dak? klu mala bz amik order ni mesti ramai yg nak order. ros nak order gak.heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ros .. kalau dah nak balik msia boleh la ambik order bw masuk kontena. lagi 2 1/2 thn kontrak. :-)

      Delete
  10. 2 jam bleh siap?? biar betik..hihi, cantik la mala..brapa satu set tu? simple deco bleh buat tempat santai famili..good idea ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul siap dlm 2jam ... kenapa? tk percaya ke? hehehe

      Delete
  11. kalau ada kat rumah kompom buat tidur... :)

    ReplyDelete
  12. Waaaaa..
    K.Sham sgt jelessss. okey..
    Kami dh lama berangan nak ada majlis corner like this.. tapi rumah comel sgt thus tidak mengizinkan kami menyampaikan hajat yg sebegini.
    Ishhh.. dengki ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kaksham ...
      kat kuwait pun berlambak tu. kaksham rumah comel, kami rumah terlampau besar ....
      boleh ja tempah simpan dulu :-)

      Delete
  13. cantik mala set tu dgn carpet...praktikal kan...kalau ada tetamu malam boleh tidur situ..hari tengok dalam tv jejak rasul masa bulan posa....jgn lupa bawa balik malaysia...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakeni,
      kalau dah balik malaysia confirm bawak balik. sayang oh!

      Delete
  14. assalam Mala
    la ingat td majlis jamuan he hee ok la tu cantik corak2nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam saranur ...
      hehehe .... majlis jamuan pun ok :-)

      Delete
  15. cantik lah set sofa tu......ala2 arabian gitu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe cuma tak ada penari gelek ja

      Delete
  16. besenya gaya orang arab duduk macam ni kan.. cantik pulak tu.. kalo kat malaysia ..agak2nya boleh buat kot ..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saja kalau nak tempah kat malaysia cuma tak dpt fabrik jenis ni la

      Delete
  17. Dah lama mengidam nak beli. Tapi rumah company yg kami duk nih penuh dengan perabot besau bagak. Nanti before balik mesia for good bolehlah tempah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. madre, harus tempah utk bwk balik. buat kenangan.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...