Friday, March 2, 2012
pepperoni rolls
malam ni kita makan roti ....
idea dari whataboutpie
Bahan-bahan (dapat 2 roll)
doh roti - klik sini
pepperoni (ganti hirisan daging/ayam untuk sandwich)
parutan keju mozarella
parutan keju parmesan
italian herb(ganti mixed herb)
garlic powder (ganti garlic salt)
mentega cair(ganti olive oil)
Cara-cara
1. Canai doh sehingga nipis.
2. Susun pepperoni sehingga menutupi ruang doh.
3. Tabur keju mozarella di ikuti dengan keju parmesan.
4. Tabur herba Italian/mixed (jgn banyak sangat) di ikuti dengan garlic powder/salt.
5. Gulung doh di bahagian tepi kiri kanan dahulu seperti menggulung pohpia. Ini untuk menggelak dari keju meleleh keluar. Kemudian gulung dari satu hujung memanjang secara perlahan.
6. Letakkan di atas dulang pembakar dan jarakkan sedikit.
7. Sapu mentega cair/minyak zaitun. Bakar pada suhu 190C selama 15-25 minit bergantung pada oven masing-masing atau sehingga keemasan. Sejukkan sepenuhnya sebelum di potong dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nampak sedap :-)
ReplyDeletealhamdulillah sedap ..anak2 pun suka
Deleteassalam Mala, sedapnya
ReplyDeleteteringin nak meroti cam mala ni tp entahlah bla dpt tunaikan he he
wasalam sara ... cuba la dgn resepi yang sikit dulu. di sarankan guna tepung roti. make sure uli sampai licin dan tak melekat di tangan dan sampai keluar peluh hehehe :-)
Deletesalam...mala..nmpk simple jerr...senang ke ? nk buat dia..hehehhehee
ReplyDeletewasalam azumaya - insyaAllah senang. sekali dua fail buat roti tu biasa la.
Deleteas-salam Mala
ReplyDeletewah!! pepagi dah ada roti..sedap betul npk roti pepperoni rolls tu..
wasalm ady - hehehe ni roti dinner semalam.
DeleteMala,nampak sedap je roti ni...ada intinya ..suke2.
ReplyDeleterahel - bdk kat rmh ni janji roti yg inti mcm ni ada cheese mmg suka!
Deletemala,
ReplyDeletetengok gambo pun dah nampak lembut ajer roti tu. erm nanti nak try la ;p. sedapppppp
ana, boleh tahan lembut. tak ada letak bread softerner ke apa. kalau di simpan samapi esok tak jamin la lembut ke tak.
Delete