Friday, January 27, 2012

nasi lemak kuning tumis

 
tengahari ni kita makan nasi lemak. ramai yang dah buat nasi lemak ni. antaranya mamasya, izah, kaknor dan sheila . ramai lagi lah gamaknya yang dah cuba. macam mamasya kita pun tambah serbuk kunyit untuk dapat warna kuning. nasi lemak pink saja belum buat lagi hehehe


kita makan dengan sambal tumis udang sebab hanya udang saja yang ada dalam freezer. esok kena melabur di pasar tani.

resepi dari junjs11

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
3 cawan beras (I used basmathi)
2 cawan santan, 2 cawan air (+ 1sb serbuk kunyit)
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara-cara
1. Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing. masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
2. Setelah mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam.
Masak seperti nasi lemak biasa..
3. Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

22 comments:

  1. hehe..melabur di pasar tani ek.. wahh sambal udang pilihan saya kalau makan kat gerai dipadankan dengan nasi lemak. tapi kat rumah tak boleh la masak udang. big bos tak leh makan. cantik warne nasi!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena melabur byk sikit esok sebab isnin dah sekolah hehehe

      Delete
  2. Mala...akak dtg nak join lunch ni...ada lagi kan...tak penah buat lagi nasi lemak tumis kuning ni...masuk list dulu...nampak sedaappppp...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lagi ni nasi. mai la .... macaron jgn lupa bawak naa...

      Delete
  3. Mala, saya prsan dlm minngu ni byk blog masak ns lemak kuning ni=).
    hari ni blog azlita n mala..

    saya sebulan sekali je bole masak ns lemak, sebab misi diet..eheheeeeeeeee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebulan sekali je ... ala kesian nya. tak pa nak kurus punya pasal :-)

      Delete
  4. Assalamualaikum...hemm ada juga yee sdp kan...masak pun senag....ank2 akk pun suka lain kali leh buat lg..ada juga tepikir nak letak calor pink...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Kalau pink girl mesti suka hehehe

      Delete
  5. as-salam Mala
    wahhh!! nasi lemak kuning tumis dah sampai kat sini..mesti sedap nasi lemak ni..ramai yang dah mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah ady dah sampai sini. Bila nak sampai sana?

      Delete
  6. sedappp....tambah ada sambai udang...nasi lemak kuning mcm nasi kacang dal rupa dia....meh sama2 jadi gemuk...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak eni, rupa mcm nasi dhal tapi rasa mcm nasi dagang

      Delete
  7. salam mala,terimakaseh sudi singgah ke my kitchen..
    walllla..akak pun buat nasi ni juga..sedap kan mala kan?..akak suka sgt..rasa cam nasi dagang pun ada.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, betul rasa mcm nasi dagang. kalau ada gulai ikan tongkol sedap kan ...

      Delete
  8. assalam Mala
    nasi lemak kuning....mesti kena try nanti ni

    ReplyDelete
  9. salam kenal mala ^^ tq sudi tegur tun =)
    pagi td ingat nk buat nasi lemak tumis ni jugak, tp tgk2 timun dlm peti dh rosak.. terpaksa tukar menu.. x kick la makan nasi lemak xde timun kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam - kalau tak dak timun, tak syok kan?

      Delete
  10. ingat pagi tadi nak buat ni.. tapi cancel sbb dah ade yg sponsor makan pagi.. he3x

    ReplyDelete
  11. Aslmkum Mala.dah sampaipun nasi lemak kuning dapur mala. nasi lemak pink ...tak boleh buat skrg stok pewarna pink dah habis.....tunggu Mala buat dulu nasi lemak pink..

    ReplyDelete
  12. wasalam mamasya - nasi lemak pink takut tak termakan la pulak :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...