Monday, November 8, 2010
sambal petai apak
Resepi dari syahani
Resipi asal dari Puan Suryati Ahmad
Sambal ikan bilis + telur + petai .. a.k.a 'SAMBAL PETAI APAK'
Bahan-bahan
petai
telur
ikan bilis
bawang besar
cili kisar
garam & gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Goreng petai seketika dan anagkat. Jangan terlalu lama kerana petai akan kecut.
2. Tumis cili kisar sampai garing dan masukkan gula sedikit supaya cili tadi tidak hangus. Masukkan garam secukup rasa sbb ikan bilis dah masin.
3. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat, ikan bilis, petai & telur.
4. Kacau perlahan supaya telur tidak terlalu hancur. Padamkan api dan boleh dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wak kita klu resipi simple2 ni suka gat tau U no mi kan. nanti kita nak cuba la
ReplyDelete