resepi dari cmelor
Bahan-bahan
2 ekor ikan selar kuning atau apa-apa ikan kegemaran
3 biji timun kecil atau nama saintifiknya (Cucunis sativus) - dibelah dua
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 biji cili kering*
3 inci lengkuas*
sedikit kunyit hidup*
2 keping asam keping
santan
garam dan gula
Cara-cara
1. Kisar semua bahan yang bertanda * sehingga lumat.
2. Sediakan periuk dan masukkan ikan, bahan yang dikisar tadi, asam keping, timun dan santan. Masaklah sehingga mengelegak dan sentiasa dikacau.
3. Apabila mengelegak perlahankan api , rasalah asam, garam dan gula sesuaikan rasa mengikut selesa masing-masing. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
glamer jak ku rasa bila wak letak masak lemak ala cmelor. ahak2.
ReplyDeletekah kah kah... bkn selalu :-)
ReplyDelete