Wednesday, November 17, 2010

kek pisang gebu berkeju

resepi dari jintanmanis

Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak jagung
esen vanila
2 biji telur
1 cawan keju cheddar parut (I added)

Hiasan
hirisan pisang
sedikit gula perang

Cara-cara
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3. Masukkan keju parut dan gaul menggunakan spatula.
4. Hias dengan hirisan pisang dan tabur gula perang.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak, curah dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan.

adunan yang telah siap di bancuh



baru keluar dari oven


setelah dipotong tak sempat raya :)







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...