Friday, June 28, 2013

putu mayam


selamat pagi .... pagi ni breakfast apa? nasi lemak sambai kerang? sambai sotong? sambai paru ... kuih-muih? cheq pekena putu mayam. sedap oh!

tapi bukan cheq buat la. cheq cuma celoq dia ja. putu mayam dalam kotak! instant india mari! senang saja cuma didih air dengan sedikit garam. bila dah didih tutup api dan masukkan putu mayam dalam kuali dan tutup. biarkan seminit. toskan. dah boleh makan dengan nyok, gula merah dan gula putih.

putu mayam ni dapat 2 kotak dari huda. dah habiskan 2 kotak. mala pun dah tau mana nak cari putu mayam instant ni kat sini. bila-bila teringin kita main celoq saja. 



bihun sufi pun boleh di buat putu mayam. tak pernah cuba lagi. hari tu bawak balik 8bungkus bihun sufi sampai la ni tak buat apa-apa pun. hehehe

 image dari fb sufi mart




22 comments:

  1. salam mala
    ady suka kalau mkn putu mayam ni dgn kuah serawa.. lagi sedp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ady,
      ph... 1st time dgr cicah kuah serawa. kalau serawa durian lagi best kot hehehe

      Delete
  2. Mala,
    Kak Sham kat sini pun belum sempat lagi nak layan putu mayam.
    Kalau ada hat instant.. nnt roger2 yek.
    Blh bawak balik sana.
    Buat stok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaksham,
      kalau kat msia tak sure la ada ka tak. kat lulu sana sure ada punya.

      Delete
  3. fuhhh...agak lama x makan putu mayam... ni kalo buat mkn dgn sambal ikan bilis pon sodap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik! cicah sambal bilis? mesti terangkat. apa2 cicah sambal bilis mmg sedap.

      Delete
  4. Oh.. beehoon sufi tu boleh buat putu mayam kakak tak tahu. Kakak nak cubalah mala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakzakie, cuba dulu. kalau jadi habaq kat cheq.

      Delete
  5. waaaa....putu mayam instant punya...senang keje...senang makan kan Mala..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe boleh la lepas gian kakcek

      Delete
  6. amboi cheqqqq... aku yg dok tang ni pon telioq aihhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pah dah ... 5keping 2ringgit. ada brani?

      Delete
  7. dok utara lah saya puas makan putu mayam, mala
    murah pulak tu, satu bungkus RM2 (5 keping)dan banyak jumpa di pasar malam, so xyah susah2 nak membuatnya, heee..
    kalau dok selatan, memang payah nak cari orang kita jual..

    p/s dok oman..pandai pulak cari alternatif ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh .... baru tau kat selatan tak ada ek? kalau kat KL pun rasanya jarang jumpa. kat pasar tani dkt rmh ada la orang jual. itu pun penjual tu dari keturunan india muslim. dah siap di bungkus. kalau kat penang kita boleh tengok lagi proses pembuatan putu mayam ni oleh penjual.

      Delete
  8. Assalam mala
    cheq pun suka putu mayam ni he yee
    bagus ek istant pun ada tp akk pun x penah jumpa tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam saranur
      kat msia tak ada kot. nasib baik ada instant ni. kalau nak buat sendiri mmg tak la :-)

      Delete
  9. salam

    terliur saya...singgah sini dan dah follow

    ReplyDelete
  10. Yong baru angan-angan Mat Jenin nak makan putu mayam nie ;-)

    ReplyDelete
  11. Mala, balik kampung ni hang rembat sebijik acuan buat maruku tu. Pastu hang hangkut 2 dozen pek tepung beras. Haa... bila dah kat Muscat, hang dah boleh buat laksa beras dan putu mayam sendiri. Resepi laksa beras aku dah jumpa. Resepi putu mayam... projek seterusnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dia! angkut 2dozen tepung beras!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...