Thursday, May 9, 2013

krim karamel segera

 
puding karamel kegemaran ramai

suka tak??

 hanya perlu sediakan satu kotak susu penuh krim 1L

gula karamel di gunting hujung plastik dan picit ke dalam bekas
paket putih tu serbuk puding di larutkan dalam susu 
dan panas sehingga gula larut dan mendidih seketika
tutup api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel
biarkan sebentar hingga agak suam dan simpan dalam peti sejuk

 


30 comments:

  1. senangnya bila dah ada yang segera camni...takyah nak kecah banyak barang kan... ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoi cheq sue ... sedap pun ya dan gerenti jadi hehehe

      Delete
    2. as-salam mala
      siapa tak suka puding karamel mcm ni.. mkn sejuk2 sedap!!!

      Delete
    3. eh! ada kat sini rupanya komen ady .. hehehe sodap!

      Delete
  2. Assalam mala
    sedapp nya
    mudahnya, mana beli ni tak penah jumpa he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam
      mmg senang. kat sini banyak ...

      Delete
  3. favourite saya sekeluarga ni..
    gula hangusnya ada sekali ke malam?

    ReplyDelete
  4. uwaaaaaaaaaaa....sedapnyer... kalo kat sini,ada jenama Amway..wallah.. kalo makan, naik 5kg

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ... amway ada .. mahai tak? awat naik sampai 5kg?

      Delete
  5. salam k.mala...
    tengok karamel ni rasa teringin la plk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam adda ... teringin? buat la kalau kat msia boleh ja order kan :-)

      Delete
  6. sedap dan mudah... tak payah guna telur...

    ReplyDelete
  7. salam jumaat mala....

    mmm.....nampak sedap dan yang penting senang di buat...kat malaysia belum pernah jumpa yang macam nie.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam yan
      mmg senang sesuai utk orang mcm saya hehehe

      Delete
  8. Aslmkum Mala
    pernah juga cuba krim karamel segera....mmg mudah.
    re; kuetiaw tak frozenpun...bungkus skabar saja...tetap elok bila sampai.mee kuning, fishball..tauhu...tempe...semua bawa gitu tak frozen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mamasya,
      bila dah sampai sini brapa lama simpan? di frosenkan tak?

      Delete
  9. Hi Mala...
    This is one of my favourite...tapi kalu selalu makan boleh gemuk...hehehe!
    Tapi kak liza tak pernah buat yg segera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak liza ... yg ni tak da telur kak. tak gemuk hehehe

      Delete
  10. ada jual yg segera mcm ni ke?? wahh senang nya.. kat selangor ni x pernah nampaklah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini mmg byk. kat msia pun ada jual jgk tapi tak pasti mcmana kandungan dia. cuba cari kat mudah.com

      Delete
  11. tak penah buat la kak..
    lagila x penah jumpa yang segera...

    nanti mas rajin nak cubala..[=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ada org jual yg segera kat msia. cuba la buat, puding mmg favourite kami satu family. nak nak time puasa.

      Delete
  12. Mala, mee kuning tak frozen simpan dlm peti ais tempat biasa saja....tahan dlm 2 minggu.
    sy beli mee hari yg sama nak berangkat...jadi bawa mee yg fresh...belum masuk peti ais.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ... heheh ingatkan simapn lama :-) thanks

      Delete
  13. Nampak nyaman betul lalu kat tekak...telan liur jap..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum....
    Lama betul betapa akak ni kan...he he...singgah sini tup2 ada fav puding akak pulaknya...nak buat senangnya...waaaa...sumenya segera...besttt...akak suka...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam
      kakcek bertapa sethn ... kami kat sini pun dah lebih setahun, kejap je kan :-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...