Friday, December 10, 2010

ayam pandan thai


Bahan-bahan
400 g daging ayam bahagian dada
18 - 20 helai daun pandan yang BESAR
Lidi penyucuk secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam

Bahan-bahan pemerap
1 sudu besar cincangan bawang putih
1/2 sudu besar cincangan halia
2 sudu besar santan serbuk
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos ikan (nampla)
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh gula
1 sudu teh gula melaka
2 sudu teh serbuk lada sulah

Cara-cara
1.Cuci daging ayam, potong kiub 1 x 1 inci dan gaul bersama bahan2 perap dan perap dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
2.Kemudian keluarkan ayam dan bungkus menggunakan daun pandan dan semat dengan pencungkil gigi hingga siap. Ketepikan. Susun semua ayam di dalam priuk pengukus dan kukus ayam pandan hingga masak dan sejukkan.
3. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (goreng 5 - 6 bungkus sekali), kurang lebih 4 - 5 minit. Angkat, toskan dan letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga siap.
4. Hidangkan bersama sos cili thai.







3 comments:

  1. sedap nya ayam tu nanti nak buat jugak la. wak ambik la tag dari daku

    ReplyDelete
  2. ooo... kukus dulu baru goreng. Boleh buat ni bila family Kam datang hujung bulan ni. Daun pandan BESAR ada jual kat tamu. Boleh sangat ni... Insya Allah

    ReplyDelete
  3. melor, silakan cubaa.. laju je habis ni.
    huda, kalau nak terus goreng pun boleh.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...