resepi dari ilhamdapur
Bahan-bahan
2 cawan beras - (I used basmathi)
2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
1 sudu besar butter
4-5 helai daun limau purut
1 helai daun pandan - disimpul
1 inci halia - dipotong nipis
1 batang serai - diketuk (I added)
1 batang serai - diketuk (I added)
sedikit garam
Cara-cara
1. Cuci beras dan toskan.
2. Panaskan periuk (rice cooker). Masukkan butter dan masak sehingga butter cair.
2. Panaskan periuk (rice cooker). Masukkan butter dan masak sehingga butter cair.
3. Masukkan daun pandan, kacau sekejap. Kemudian masukkan santan, beras, daun limau purut, halia, serai dan sedikit garam. Kacau sebati dan masak seperti biasa. Bila nasi dah masak, kacau balikkan sekata. Aroma daun limau purut cukup membangkitkan nasi lemak ni.
4. Sedia untuk dihidangkan bersama sambal bilis/udang, telur rebus, hirisan timun atau lauk pilihan mengikut selera.
No comments:
Post a Comment