Thursday, September 2, 2010
fried wanton
Bahan-bahan:
300g isi udang - dicincang halus
300g isi ayam - dicincang halus
50g lobak merah } di sagat halus dan di perah sekali dengan tangans
50g sengkuang } untuk membuang lebihan air
1 biji bawang Bombay - dicincang
1 sb daun bawang - di hiris untuk hiasan dan boleh juga di campur sedikit ke dalam isi jika suka
1 ½ sudu besar tepung ubi / beras
1 sudu besar stok cecair ayam
garam dan lada sulah secukup rasa
kulit wanton/dumpling secukupnya
Cara-caranya:
1. Gaulkan isi udang, isi ayam, lobak merah, sengkuang, bawang, daun bawang, tepung ubi, stok ayam, garam dan lada sulah hingga sebati.
2. Letakkan sesudu inti di tengah kulit wantan dan sapukan air sebagai gam untuk melekatkan kulit wantan/dumpling.
2. Goreng dalam minyak yang banyak dan sederhana panas. Hidangkan bersama sos cili thai.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment