Friday, September 3, 2010

bakso


resepi asal dari çhe'íza tapi telah di olah mengikut beberapa resepi dari internet

Bahan-bahan ( 7-8 org )

mee Hmon/mee kuning 1 bungkus (400 gm)
taugeh
kobis dihiris halus

Untuk bebola daging
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
1/2 biji telur
1 sudu kecil tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah dan garam

Untuk Kuah
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1sk lada sulah biji*
2 biji buah keras*
1 batang serai diketuk
daun limau purut
sehiris lengkuas
2 kiub pati daging
garam dan  serbuk lada sulah secukup rasa

Cara-cara
1. Untuk kuah - Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk tadi hingga garing dan naik bau. Masukkan sekali serai, lengkuas dan daun limau purut.
2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah dan garam.
3. Untuk bebola daging - Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan untuk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedalam kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul.
4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dengan taugeh dan kobis. Tuang kuah dengan bebola. Boleh juga guna mee kuning.
5. Dihidang bersama wanton goreng dan cili padi yang ditumbuk berasingan dengan kicap ABC.





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...