hari ni (12/12) birthday en. husband. mama pun teringin nak makan kek. kek butter kesukaan ramai menjadi pilihan. wangi ja masa tengah bakar. mala buat separuh adunan guna loyang 6". pandai-pandai la bahagi dua resepi kat bawah tu ya.
kek tak dan sejuk betoi lagi dah potong. sebab semua dah tak tahan wangi kek ni. dah potong berebut pulak bapa dengan anak yang tepi-tepi garing tu. ada sikit lagi nak bawak bekal pi camping kat padang pasiaq esok. camping lagi!!
resipi dari Chef Ricky Ng via rahel via patyskitchen
Bahan-bahan (loyang 10" x 10")
500g mentega
400g gula kastor
8 biji telur gred A
500g tepung naik sendiri
8 sb susu
2 st esen vanila
Cara-cara
1. Satukan gula dan mentega dalam mangkuk adunan. Pukul sehingga kembang.
2. Tambahkan telur satu persatu. Pukul rata setiap kali menambah telur.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (3x). Putar perlahan sehingga rata.
4. Akhir sekali tambahkan susu dan esen vanila. Gaul sebati.
5. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 60 minit.
Salam mala :) sure satu rumah bau wangi masa bakar kan ^^ nmpk guna byk butter dan telur tu, sure xtra sedap kan.
ReplyDeletelama tak membaking sy ni.tgk org buat kek mula la terliur.ada tepung kek coklat kawan bg dah berminggu tp tak buat2 lg.malas tul sy ni hehhe
ReplyDeletesedapnya.....weekend ni kalau rajen nak membaking butter cake....nak buat kek yg pelik2 mamaku tak mkn....yg ni jgk dia suka....tapi resipi aku resipi org malaih.....dump jer semua dlm mixer then bakaq....hehehehe :P
ReplyDeletehttp://www.taste.com.au/recipes/12027/easy+vanilla+butter+cake
wahhh bestnya ada buttercake ,tapikannnn kat umah kami kena buat marble baru boleh jalan
ReplyDeletehepi besdayyyy to asben Mala
ReplyDeletecantik tarihnya 12/12
butter kek memang sedap kan wangi, akak pun suka
sdapnyer..lama tak buat kek kosong gini
ReplyDeletehaha..tang kerak kek tu part paling best kan?
ReplyDelete