pagi-pagi ni lepas subuh terus turun ke dapur. kemas-kemas apa yang patut, basuh baju, lipat baju. dah siap semua kita pun start buat brownies sebagai buah tangan.
resepi ni di kongsi oleh Huda (dengan sedikit perubahan cara-cara buat) yang sama-sama di Brunei dulu. terlebih rajin ... brownies ni telah di make up sikit :-) potong siap-siap senang nak makan nanti.
resepi dari hudaahsin
Bahan-bahan (9"x13")
1 cwn mentega t
1 1/2 cwn brown sugar
4 biji telur
1sb esen vanilla
1 cwn tepung
1/2 cwn serbuk koko
1/2 st baking powder
1/2 cwn walnut - dicincang
Cara-cara
1. Panaskan oven pada 180C. Sediakan loyang 9" x 13" dan lengser dengan mentega.
2. Pecahkan telur dalam mangkuk dan tambahkan esen vanilla. Pukul sekadar telur pecah dan bercampur dengan esen vanilla.
3. Dalam mangkuk berasingan ayakkan tepung, serbuk koko, baking powder dan garam halus.
4. Cairkan mentega dan angkat dari api.
5. Masukkan gula. Gaul rata sehingga campuran agak sejuk sedikit.
6. Masukkan campuran telur dan gaul rata.
7. Masukkan campuran tepung dan gaul rata.
8. Masukkan walnut dan gaul rata.
9. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 20 - 25 minit. Sejukkan dan siap untuk dihidang.
.
.
.
.
ttfn
mala
Pepagi leh bekpas brownies ni...tak nak ke nganto2kan kesini...:)
ReplyDeletebest jugak menu2 cenggini..letak badam pun sedap..
ReplyDeletekak cek - licin di kerja kan budak-budak di gathering tu.
ReplyDeleteanna - sekali sekala kita buat brownies mmg sedap. boleh saja letak badam. anak mala yg sorang makan kek/brownies letak nuts. bising dia hehehe lain kali kena buat plain utk makan sendiri
wahh nampak sangat best brownies tu. lama tak buat brownies. nak try la buat nanti, saya copy resepi ye
ReplyDeleteAslmkum Mala
ReplyDeletebrownies..yumm...yumm...mudah buat dan sedap tambah2 letak walnut.