Friday, June 4, 2010

laksa johor




Bahan-bahan

1 paket spagetthi - di rebus bersama sedikit garam & minyak dan tos

1kg ikan kambong - di rebus ambil isi dan di kisar halus
simpan air rebusan ikan

bahan bertanda * di kisar halus
100gm udang kering * - rendam sebentar
15 tangkai cili kering * - rendam air panas
5 batang serai *
1 inchi panjang halia *
1 inchi panjang lengkuas *
8 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 inchi belacan *

1 sudu besar pes asam jawa

1 paket rempah kari ikan

1 paket kerisik

1 tin besar santan

Cara-cara
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan yang telah di kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah kari ikan.
2. Setelah naik minyak masukkan isi ikan dan kemudian di ikuti dengan kerisik.
3. Apabila kuah telah mendidih masukkan santan dan kacau rata. Masukkan air rebusan ikan.
4. Biarkan kuah mendidih selama lebih kurang 2 jam kemudian masukkan pes asam jawa, garam dan gula.
5. Sedia unutk di hidangkan bersama sambal belacan dan ulam-ulaman seperti kacang panjang, bawang, timun, daun kesum, bunga kantan dan lobak masin

the happy children whom are satisfied with my laksa :)







1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...