yang ni bun kembar 4 :-)
merajinkan diri di dapur. buat bun untuk kakak yang dah selesai UPSR. tengahari tadi cuma buat nasi goreng. esok cuti. isnin kakak cuti. cadang nak ganti puasa minggu depan. kuatkan lah semangat ....
resepi dari cmg
Bahan-bahan
190g tepung roti (high protein flour)
70g gula halus
1/4 st garam
8g instant dry yeast
1/2 st bread improver
1 kuning telur
50ml susu segar
1/2 cwn parutan keju cheddar
80g water roux (cara membuat roux di bawah)
30g mentega
Parutan keju cheddar, untuk hiasan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan di atas kecuali keju untuk hiasan, dalam breadmaker. Pilih setting untuk DOH dan tekan ON, tunggu hingga siap.
2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Bahagikan kepada 9 bahagian sama besar, kurang lebih 50 gram setiap satu. Bulat-bualtkan dan susun dalam tin yang telah disapu mentega (8 inci x 8 inci x 2 inci)
3. Biar naik sekali ganda, kurang lebih 50 minit. Sapu permukaan doh dengan putih telur dan tabur dengan parutan keju rata-rata. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180c selama 25 minit atau hingga kuning keemasan (kalau guna tin hitam, guna suhu 160C). Sejukkan sebelum dihidangkan.
______________________________
Water roux
50 gram tepung gandum
250 ml air
Cara-cara
Satukan air dan tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api kecil sambil dikacau sehingga pekat, matikan api dan sejukkan.
Boleh digunakan, simpan baki dalam peti sejuk, boleh tahan selama 3 hari.
.
.
.
.
ttfn
mala
bestnyaaaa BM cheq duk tdoq tu seru la suruh mangkit
ReplyDeletechikmi - pi gerak soh mangkit BM tu. jgn dok buat baloq! hehehehe
ReplyDelete