asam pedas ikan kacang-kacang berlada hitam dan daun selasih
tau dah ikan ni nama apa. ikan kacang-kacang .. betoi dak? hari tu kan ingat ikan parang. hahaha salah rupanya.
balik summer hari tu seminggu sekali jadi drebar teman mama pi market kepala batas. dok tanya la ikan ni nama apa?, ikan tu nama apa? masa muda tak mau tanya. buat tak tau saja masa mama dok pilih ikan. bila tua tak kenai ikan!
kali ni masak asam pedas pulak. try resepi dari papajoh dari singapore. letak daun selasih. maklum la pokok selasih tengah suboq ;-)
resepi dari papajoh
Bahan-bahan
1 sk lada hitam
4 sb pes cili (15 cili kering, rebus dan kisar)
3 ulas bawang putih
1/2" halia
2 biji bawang besar - cincang/kisar
1/4 sk serbuk kunyit
2 batang serao - di ketuk
800gm ikan kacang-kacang (barrracuda)
1 biji limau purut - di ambil jus
6 - 8 keping daun selasih - di koyak kasar (boleh di ganti dengan daun kesum)
2 sb minyak masak
garam secukup rasa
2-3 cwn air
bendi }
tomato } mala tambah
Cara-cara
1. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan halia sehingga menjadi pes. Kisar cili kering bersama bawang besar.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan di atas dan serai yang telah di ketuk sehingga wangi dan masukkan serbuk kunyit.
3. Masukkan air dan perah limau.
4. Setelah kuah mendidih masukkan ikan. Tambah garam secukup rasa dan masukkan daun selasih. Biarkan masak selama 10-15 minit.
Walau jauh diperantuan kalau gigih dan ada kemahuan boleh aje kan Mala. Kakak yg di sini pun tengok dah kecur dah..:)
ReplyDeletekat sini kalau teringin dan nak makan apa2 menu malaysia mmg kena buat la ..
DeleteAssalamualaikum Tuan Rumah,
ReplyDeleteKami baru selesai buat asam pedas.. berderet 2 hari pulak tu.
Maklum saja stok bunga kantan tgh fresh.
walaikumsalam kaksham
Deletehahaha mentang2 bunga kantan fresh!
asam pedas kalau masak pekat².. ikan dan bendi mmg mengiurkan..
ReplyDeleteada pulak telur masin ... perghh!
DeleteAssalam mala
ReplyDeleteIshhh sedapnya asam pedas, bertambah mkn kalu lauk ni he hee
wasalam ... kat sini tambah sambal belacan dgn ulam pulak .. sila tambah nasi
Deletemasa kami dijohor, menu asam pedas pasti tak miss. ikan berganti hari. jemu letak kesum, tukar daun kunyit atau limau ourut. tapi daun selasih tak pernah cuba. nak trylah. kat SP banyak tapi tak tau nak guna
ReplyDeletep.s serai, bunga kantan dan lengkuas senang tak mala? raya hari tu ingat nak poskan pes tapi mala dah balik oman...apa nak buat
orang johor mmg suka asam pedaskan ... tau dari huda.. dia selalu crita dulu. tukar ikan ja hehehe ... serai dgn lengkuas ada jual kat sini. import dari siam. b.kantan mmg tak ada la. tak pa anim simpan pes tu thn dpn :-)
DeleteSedap tu...asam pedas..nak2 betambah nasik kat pinggan.
ReplyDelete:-)
DeleteAslmkum Mala
ReplyDeletedi rumah biasa asam pedas ikan talapia sbb ikan itu paling byk dan fresh.
ikan Mala masak tu ikan mullet ke.....kat Cairo ada juga ikan ni....mmg sedap masak asam pedas.
wasalam mamasya ... barracuda sis
DeleteMalaaaaaa....lama tak skodeng cni...hehehe :)
ReplyDeletewoit! skodeng hehehe
Deletehahahaa aku dah lama tak skodeng cni....skali skodeng mcm2 ada...:P
DeleteLain pulak resepi masak asam pedas ni! Menarik ni mala... nnt nak try lah... best2 :)
ReplyDeletetu la lain sikit resepi ni. belacan pun tak letak
Deleteorg penang selalunya kari...kari...tapikan lately ni kan kak ini suka asam pedas la pulak...tambah tengok ni...sedapnya..kecur air liur aihh...hehe
ReplyDeletecemuih dah kari ... asam pedas mmg tak jemu. yg jenis rebus pun best.
Delete