kalau ada sambal macam ni .. mmg cukup bahaya! asyik nak tambah nasi. sambal ni macam sambal gesek n.sembilan cuma ia di tumis. so amacam orang johor ... betul ke sambal totok macam ni?
resepi dari amoyziee
Bahan-bahan
1 bawang merah besar * hiris kasar
4 - 5 cili padi * potong sedikit sahaja supaya tidak meletup
ikan bilis
garam dan gula gecukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Panaskan minyak terlebih dahulu .
2. Tumis bawang, cili padi dan ikan bilis sehingga layu
3. Goreng sehingga bawang layu atau nampak sedikit perang kemudian angkat dan toskan
4. Masukkan kesemua bahan yang telah digoreng ke dalam batu lesung, jangan lupa letak garam dan gula secukup rasa. Tumbuk sehingga lumat.
Nota : kuantiti ikan bilis bergantung pada kuantiti bawang yang di gunakan. Sama juga dengan cili padi. Nak pedas lebihkan cili.
nampak sgt menarik ni mala..mkn dgn nasi ni pun dah ok..kan...
ReplyDeletenti nak cuba..
betul knor ... makan dgn putih panas pun dah cukup. tak payah lauk lain dah.
Delete1st time dgr sambal totok johor.. agak2nya hasben tun yg org johor ni pon xtau sambal totok ni ape. hihi.. sambal gesek tau sbb dulu housemate org negori jd penah mkn yg dia buat. sedap!
ReplyDeletehahaha itu la dia tun ... janji sedap!
Deletenampak sedap sambal ni. tapi saya tak pernah rasa lgi.
ReplyDeletecuba la .. inshaAllah sedap
DeleteTak pernah rasa lagi ni, mala...
ReplyDeleteNnpk mcm sedap jer tu...
boleh cuba .. pelbagaikan menu sambal
DeleteAlahhhhh SEDAPNYA!!
ReplyDeletehehehe sempoi sambai ni ..
Deleteni kalo dapat...mau 5 pinggan nasi duk tambah.. hehehehe
ReplyDeletekan ... bahaya sungguh!
DeleteAssalamualaikum Mala,
ReplyDeleteBoleh try ni..
Sebaik ada bawak batu lesung.. kut guna chopper.. sure tak aci kan kan..
walaikumsalam kaksham
Deletekena pulak dgn masak lemak cili padi kaksham ... mau lena lepas makan nasi.
betul la tuh kot resipinya....adik ipar aku org johor pernah ajar buat ni...tp dia ltk belacan sket.....bleh mkn 8 pinggan nasik ni...ai kalo buat time mls tumbuk masuk je dlm food processor....laju sket....kekekeke :P
ReplyDeletepakai FP tak aci arrr
Deletekadang2 saya tambah dengan cili hijau, mala :-))
ReplyDeleteamboi, orang oman pun reti ber"totok"ya..haha
kelakar pulak bunyi dia 'totok'
Deletephergghhh!!!terbaek
ReplyDeletehahaha ... mmg terbaik!
Delete