menu ringkas untuk bekal sekolah anak-anak ...
Bahan-bahan
roti sandwich
sosej - yang telah di rebus
campuran tepung gandum dan air - sebagai bahan pelekat
Cara-cara
1. Sediakan pengukus. Trim keliling roti supaya nampak kemas. Susun dalam pengukus dan kukus sebentar. Tujuan untuk melembutkan roti dan roti tidak serap minyak setelah di goreng nanti.
2. Ambil sekeping roti, gelek sehingga nipis dengan pengelek.
3. Letak sosej pada satu hujung. Gulung roti dan sapu 'gam tepung gandum' pada hujung roti dan lekat kemas. Tekan sedikit supaya melekat betul.
4. Buat semua sehingga habis. Boleh di bekukan atau goreng terus dalam minyak yang sederhana panas.
kreatif sebab selalu gulung biasa je...nie siap corak plak...:)
ReplyDeleteselalu buat mcm ni ... kalau yg plain tu mcm boring ja hehehe
Deletewah cantiknya roti bercorak ni.tak terpikir lak selama ni nak buat camni.gud idea
ReplyDeleteboleh buat nanti mcm ni ya ..
DeleteOh... cantiklah Mala punya roti bila guna penggelek berkeluk - kreatif jadi tambah selera..
ReplyDeleteoh ... terima kasih. semoga seronok nak makan juga :-)
Deleteselalu buat plain saja..bagus idea mala, pasti teruja depa ber2. benda sama tapi bila wajah berbeza, pasti depa ingat benda baru..heeee
ReplyDeletehahaha betoi tu anim. boleh pelbagaikan inti dia ... sardin, tuna, telur, daging ke ayam ke kalau rajin la ;-)
DeleteHello Mala, this coming to you from Canada. This the first time saya tengok this roti sosej.
ReplyDeleteMana origin dia?
But it looks really nice too.
Empat pun boleh juga, ha ha....
Have fun and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
kemas..tak berminyak..sgt kreatip..nya
ReplyDeletethanks knor
DeleteHi uncle lee. thanks for dropping by. sedap oh ini roti. cicah sos & mayo :-)
ReplyDeleteSimple je kann. nnt suruh anak2 yang buat.
ReplyDeleteboleh ja tu kalau anak2 nak baut. mmg senang.
Deleteassalam Mala
ReplyDeleteooo rupanya kena kukus dulu ekk, baru tahu he hee sblm ni buat x kukus memang goreng berminyak
tqqq mala info utk akak ni
cantik gelek mcm tu la
wassalam sara
Deletenext time cuba kukus .. tgk jadi tak :-)
Cantik la pulak nampak garis2 kat roti tu, mesti anak nmpk teruja nak makan...hehe..
ReplyDeletemmg roti kena kukus dulu baru lembut, senang nak gulung. kalau mala golek dalam breadcrumb pun sedap ni.
malas nak golek kat breadcrumb nanti minyak pennuh dgn sisa2 breadcrumb hehehe
Deletennpk cantik la roti tu mala..nak makan pun mesti berselera..tak cukup seketul macam nii...
ReplyDeleteboleh cuba nanti buat mcm ni ..
Deletebestnyer..tertarik ngan resepi ni nanti nak try la...
ReplyDeletesilakan ...
Deletelama tak makan roti sosej ni...buat selalu tp tak sempat makan,,hehe...(utk bekal anak2 ke sekolah jer)
ReplyDeletesama la .. mala pun tak makan. utk budak2 saja .. kadang tak cukup.
Deleteni permintaan anak sy petang ni dia soh buatkan roti sosej letak cheese
ReplyDeletesedap jugak letk cheese cuma tak best bila goreng meleleh keluar :-)
Delete