Monday, January 17, 2011

begedil udang kering


Bahan-bahan
4 biji kentang
segengam udang kering - direndam sebentar, tos dan ditumbuk kasar
1/2 cawan bawang goreng
daun bawang -dihiris
daun sup - dihiris
lada hitam - ditumbuk
garam - secukup rasa

2 biji telur - di kocok dengan secubit garam
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Ubi kentang dikupas kulit, potong bulat dan digoreng hingga empuk. Tos kan minyak.
2. Tumbuk ubi kentang hingga lumat dan campurkan bahan-bahan yang lain.
3. Bulat-bulatkan adunan begedil dan leperkan sedikit dengan tapak tangan.
4. Celup ke dalam telur dan goreng hingga kekuning-kuningan menggunakan api sederhana.







2 comments:

  1. salam Mala

    begedil ni.. kalau makan ratah2 pun sedap dan amat enak makan dgn soto...

    ReplyDelete
  2. wasalam
    betul tu ... ratah saja tak payah mkn nasi dah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...