pagi ni kami breakfast roti naik. sangat puas hati dengan resepi dari tokmak ni. roti lembut dan gebu. lagi satu suka resepi ni sebab guna sepenuhnya tepung gandum. kat sini tak jumpa lagi tepung roti.
tokmak ni famous dengan rempah soto dan puding raja. rempah soto tokmak boleh guna untuk macam-macam masakan bukan setakat buat kuah soto saja.
tokmak ni famous dengan rempah soto dan puding raja. rempah soto tokmak boleh guna untuk macam-macam masakan bukan setakat buat kuah soto saja.
resepi dari FB tokmak
Bahan-bahan
500g tepung gandum
3/4 cwn gula (mala kurangkan sikit, sukat tak penuh 3/4 cwn)
2 sb marjerin
1 sk shortening
2 sk yis
1 biji telur*
2 sb susu pekat manis*
1 sb susu tepung*
air - masukkan bahan* ke dalam jug penyukat dan masukkan air sehingga paras 300ml
Cara-cara BreadMaker
1. Masukkan bancuhan air ke dalam BM.
2. Masukkan mengikut susunan: tepung, gula, marjerin, shortening dan yis.
3. Pilih setting bread dough.
4. Setelah doh siap. Keluarkan dari BM. Tumbuk-tumbuk untuk buang angin. Boleh isi inti dan bentukkan mengikut kehendak masing-masing. Susun atas loyang dan biarkan naik sekali lagi.
5. Bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit mengikut oven masing-masing. Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan mentega dan sejukkan di atas redai.
Bestlah mala. Kakak pun suka roti macam ini.
ReplyDeleteNak buatlah malam ini (kalau rajinlah)..
rajin-rajinkan diri kakzakie buat roti :-)
Deletetimakasih mala kongsi repesi roti tu.nak cuba juga nnt
ReplyDeletesama2 ina, silakan
Deletesalam mala
ReplyDeletegebu nye roti...nak sikit..
wasalam ady
Deletedah habis ady .. makan utk breakfast ni. kena buat sendiri la nmpknya ;-)
gebu gebas! geram nak geget! hehehe
ReplyDeletegebu! yes! i like!!
Delete*sebulan kemudian*
Deletegeget get get!
:P :P
assalamualaikum mala.. salam kenal.. singgah sini sebab nampak roti sedap ni...
ReplyDeletecantek dan sangatttt la gebu..
walaikumsalam nani,
Deletethanks singah sini ..
wah rajinnya..sedap tu
ReplyDeleteguna BM knor ... kalau nak mengguli jenuh jugak hehehe
Deleteassalam mala
ReplyDeleterajinnya meroti, sedapp ni gebus elok
akak lama x meroti, kena tunggu mood betul2 rajin
wasalam
Deletehehehe sebab geram tengok pic roti oran gyg gebu tu yg buat :-)
nampak gebu...sedap...kena cuba buat ni... :)
ReplyDelete