salam aidiladha semua. balik dari masjid pagi tadi buat kek nak bawak pi jamuan raya kat rumah duta. kek yang simple dan cepat nak buat. tak ada masak apa-apa special pun kat rumah. rebus ketupat/nasi impit sebiji dan 16 biji ketupat palas. tapi instant la. panaskan kuah satay brahim, instant jugak hehehe makan dengan sambal tumis sotong semalam dan serunding. ketupat semua masih berbaki. kuah satay brahim dah habis. kalau lapaq petang sat gi makan la dengan serunding dan sambal sotong. makan tengahari nanti dah kawtim :-)
resepi dari kakbesah
Bahan-bahan ( satu acuan bengkang )
2 cwn tepung gandum*
1 cwn gula pasir
1 cwn minyak masak
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko (kalau nak kek lebih gelap tambah sesudu lagi)
3 biji telur
1 st baking powder*
1 st soda bicarbonate*
secubit garam
1 st coffee emulco - mala tambah
Cara-cara
1. Panaskan oven, sapu minyak/majerin pada acuan dan lapik dengan kertas.
2. Ayak tepung, koko, soda bicarbonate dan baking powder.
3. Kisar telur, susu dan gula hingga gula hancur dan berbuih dengan pengisar kemudian masukkan minyak dan garam. Kisar lagi selama 5-6 saat.
4. Campurkan bahan kisar tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Tambah coffee emulco, gul rata dan tuang ke dalam acuan.
5. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 40 minit mengikut oven masing-masin.
salam aidiladha mala...
ReplyDeleteSelamat hari raya aidiladha
ReplyDeleteKek coklat yummy
Salam aidiladha....
ReplyDeleteMcm senang je resepi ni...nnti nak try lah....:-)
Saya pun guna resepi ni jugak mala,mudahkan dan sedap...
ReplyDeleteSalam aidiladha...
yummy..sangat terliur dah nie.... hehe
ReplyDeletesalam aidil adha mala...
ReplyDeletemarvellous kek coklat ni..
p/s apa cerita kambing yang menjadi korban di sana?
meleleh air liur kamek huhu
ReplyDeleteTak Mungkin Benar
Azim Aris