jom minum teh arab hujan-hujan ni ... kalau nak order teh kat middle east ni kita sebut شاي (shai)tapi dah lama-lama sebut jadi chai
Bahan-bahan
1 batang kulit kayu manis, di patahkan*
3 biji buah pelaga, di pecahkan sedikit*
5 kuntum cengkih*
1/4 st serbuk halia*
3/4 cwn susu segar*
3/4 cwn air *
1 st serbuk teh
gula secukup rasa
Cara-cara
1. Satukan semua bahan* ke dalam periuk kecil dan panaskan di atas api sederhana.
2. Apabila mula menggelegak masukkan gula dan serbuk teh. Kacau perlahan.
3. Biarkan teh mendidih selama 1-2 minit dan tutup api.
4. Tapis dan sedia untuk di minum.
oowhh gitu ehh cara org sana wat teh... ermm..ermm...baru tau nie.. hehe.. mungkin tekak saya akan rasa pelik...
ReplyDeleteteringat kat masa boarding dulu ,, stewardess tu sebut chai..chai .. berulangkali.. jakun masatu apa tu shai .. rupanya teh hihi mesti harum semerbak bau rempah :)
ReplyDeletedah mark dah.. nanti petang nak cuba.
ReplyDelete** cuba mala check email, cheq sue rasa dah reply tadi tapi mcm tak paham pulak sebab reply dekat phone...
Sy x tau sama ada bole masuk tekak ke tdk ni....siap bnga cengkih kayu mnis tu....tp x cuba x tau kan...msti wangi ni...
ReplyDeleteAssalamualaikum mala sedap x rasa teh ni..ada rasa rempah x..=)
ReplyDeletebest ni boleh buang angin kan
ReplyDeleteWah!....Mala...tak cukup dgn masakan...Che Mala ni pandai jugak dgn recipe minuman.....
ReplyDeleteNak cuba jugak teh ni. Kak Liza memang byk angin!
mala, i'm a tea lover. tak kira apa jenis, heee. walaupun letak dalam toke eagle tu kan mala, tekak ni macam terasa-rasa tau tea adani ni
ReplyDeleteteko
Deletewow....menarik nie....nanti Yan nak cuba.....tq Mala.....
ReplyDeleteSedapnyaaaaaa...aku pernah minum kat satu kedai ni dia panggil teh masala....tambah lagi satu ingredient, daun pandan :)
ReplyDelete