kat sini tak ada kelapa parut yang puth saja. ada kelapa parut pun kasar-kasar jenuh nak asingkan yang hitam-hitam. selalu kalau kena pakai kelapa parut segar, mala guna kelapa kering saja. tak kick kan! so kita mereka cipta la boh kismis ni ...
Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
2 biji telur
1 cwn gula
2 cwn tepung gandum
1 cwn susu cair
1 sk ovallete
1 sk pes pandan
1 sk pewarna hjau epal
kismis secukupnya
Cara-cara
1. Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovallete dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung, susu cair, pes pandan dan pewarna hijau, pukul lagi sehingga sebati.
3. Oleskan sedikit minyak pada acuan. Isikan beberapa biji kismis ke dalam acuan dan tuangkan adunan sehingga hampir penuh.
4. Pastikan tudung pengukus di balut dengan kain sebelum mengukus. Kukus selama lebih kurang 7 minit.
Ehhhh...mcm best je...teringin nak mkan...tp mlas nak buat..sbb kelapa tu..kadang malas nak tekan...gud idea ni...:-)
ReplyDeletebetul-betul ... selalu tekan tak kemas kelapa tu
Deletemesti sedap ni kann mala...
ReplyDeletetak pernah rasa lagi yg ada tahi lalat manis mcm ni..bertambah2 ayu lagi kannn kuih tuu...
hehehe seri ayu tahi lalat
Deletepandai depa cipta resepi baru...hehe...
ReplyDeleteahaks!
Deletemala...ohsem...:-))
ReplyDeletehehehe syukran!
Deletesuka kuih seri ayu.... tp ni mmg 1st time nengok letak kismis... unik gak kan... :)
ReplyDeletekan kan kan
DeleteAssalam mala
ReplyDeleteSedapnya puteri. Ayu
Kismis pun blh jgk tetap sedap
wasalam saranur ... saja mencuba
Deletewah!!!!invention kuih seri ayu ni. favourite anak2 ros ni, pasni blh try style mala bt ni plak.
ReplyDeletesila lah cuba ya ros :-)
Deletekena cuba nie.....mesti sedap nie...kan...luar biasa gitu.....
ReplyDeletelain dari yang lain yan ... selamat mencuba
Deletekreatifnya guna kismis gantikan kelapa yer.. bgs jugakkan.. buat lbh bolehh jadikan frozen..
ReplyDeletebetul masya.. boleh frozenkan. nak makan kukus balik
Delete