Monday, November 18, 2013

seri ayu kismis

 

kat sini tak ada kelapa parut yang puth saja. ada kelapa parut pun kasar-kasar jenuh nak asingkan yang hitam-hitam. selalu kalau kena pakai kelapa parut segar, mala guna kelapa kering saja. tak kick kan! so kita mereka cipta la boh kismis ni ...

Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
2 biji telur
1 cwn gula
2 cwn tepung gandum
1 cwn susu cair
1 sk ovallete
1 sk pes pandan
1 sk pewarna hjau epal
kismis secukupnya


Cara-cara
1. Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovallete dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung, susu cair, pes pandan dan pewarna hijau, pukul lagi sehingga sebati.
3. Oleskan sedikit minyak pada acuan. Isikan beberapa biji kismis ke dalam acuan dan tuangkan adunan sehingga hampir penuh.
4. Pastikan tudung pengukus di balut dengan kain sebelum mengukus. Kukus selama lebih kurang 7 minit.

18 comments:

  1. Ehhhh...mcm best je...teringin nak mkan...tp mlas nak buat..sbb kelapa tu..kadang malas nak tekan...gud idea ni...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul-betul ... selalu tekan tak kemas kelapa tu

      Delete
  2. mesti sedap ni kann mala...
    tak pernah rasa lagi yg ada tahi lalat manis mcm ni..bertambah2 ayu lagi kannn kuih tuu...

    ReplyDelete
  3. pandai depa cipta resepi baru...hehe...

    ReplyDelete
  4. suka kuih seri ayu.... tp ni mmg 1st time nengok letak kismis... unik gak kan... :)

    ReplyDelete
  5. Assalam mala
    Sedapnya puteri. Ayu
    Kismis pun blh jgk tetap sedap

    ReplyDelete
  6. wah!!!!invention kuih seri ayu ni. favourite anak2 ros ni, pasni blh try style mala bt ni plak.

    ReplyDelete
  7. kena cuba nie.....mesti sedap nie...kan...luar biasa gitu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain dari yang lain yan ... selamat mencuba

      Delete
  8. kreatifnya guna kismis gantikan kelapa yer.. bgs jugakkan.. buat lbh bolehh jadikan frozen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul masya.. boleh frozenkan. nak makan kukus balik

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...