resepi dari chefzubaidah via maklangazie
Bahan A
2 cwn susu cair (mala guna susu segar)
1 cwn minyak masak
1 3/4 cwn gula kastor
1 biji telur
Bahan B (di ayak)
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko (mala letak 2sb)
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
1 sb coklat emulco
Cara-cara
1. Satukan bahan A dan kacau sebati, mengguna whisker.
2. Masukkan bahan B dan gaul rata, tuang dalam cawan muffin
3. Kukus selama 10 minit.
Tips :
Untuk dapatkan muffin pecah 4 , air kukusan hendaklah dipanaskan hingga mendidih dengan api besar dan jarakkan ruang muffin antara satu sama lain supaya kesemua muffin masak dengan elok.
lama tak masak2 kek muffin ni semua.dok tengok kawan2 kat blog je la rajin buat
ReplyDeleteada ceramah malm ni. tu yg buat.
Deletewah Mala elok je muffin tu nak buat lah jugak sbb yg versi kukus lebih lembut kan dan pasti nya lebih sedapppppppp thnks bagi tipss
ReplyDeletelembut kaknoor muffin ni .. cuba la
Deletewasalm sis ..
ReplyDeleteresepi simple saja ... tq sudi singgah
waaa... ni betul2 muffin, merkah di atasnya...cantik !!
ReplyDelete1st time buat merekah ni!
Deleteuuuu... chocolatey! kecur menengoknya...
ReplyDeleteHabuan budak2 kat ceramah. Licin!
DeleteTentu sedap ni...nanti klu saya buat nak tambahkan kacang walnut cincang....bayangkan laaa
ReplyDeleteTak Berani letak nuts takut Ada anak2 yg allergic.
Deletesaya suka kacang walnut...tp kalau dalam cookies ar....
ReplyDeletekalau kek kukus tak sesuai kot letak kekacang? cookies ok
Delete