Wednesday, March 30, 2011
ubi kayu rebus & kelapa parut
semalam jiran bagi ubi kayu dari kebun di ulu langat. hari tu dapat labu. untung dapat jiran yang baik hati dan pemurah :-) tak tau nak buat apa dengan ubi kayu ni - tak ada idea. jadi rebus saja la buat breakfast. sambal tak sempat lah nak buat pagi-pagi ni. makan dengan kelapa parut dan gula merah saja.
resepi dari lilydvalley
Bahan-bahan
ubi kayu
secubit garam
kelapa parut
gula merah
Cara-cara
1. Buang kulit ubi kayu.
2. Rebus ubi kayu hingga empuk bersama secubit garam
3. Angkat dan toskan dan boleh hidangkan semasa panas.
4. Gaulkan kelapa parut dan gula merah dan hidangkan bersama ubi tadi.
5. Boleh juga dimakan bersama sambal tumis dan juga ikan gelama masin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wah nampak sedap ubi tu..suke tgok blog yg ada masakan ni..leh kongsi2..i dah folo..jom ikut sy juga..salam kenal
ReplyDeletethanks SN for dropping by... have a nice day!
ReplyDelete