Sunday, July 31, 2011

ramadhan datang lagi



Wishing you

joy, peace and fulfillment.

Mubarak




Friday, July 29, 2011

marble cheese brownies


another dessert I prepared for the bbq gathering with my neighours. 1st trial, comot tapi laku!


resepi dari rinnchan

Bahan-bahan

Lapisan Brownies
250g mentega
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *ayak bersama BP and SB
1 st baking powder
1 st soda bikarbonate
1 st esen vanilla

Cara-cara
1. Cairkan mentega. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan mentega dan koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175C. Alas loyang 10" x 10" dengan grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Lapisan Cream Cheese
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi mengguna api atas sahaja selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

.
.
.
.
ttfn
mala

Thursday, July 28, 2011

pisang tanduk goreng rangup


oooo lalala terangkat betoi pisang goreng cicah cili kicap ni. kena pulak dengan teh O berpeluh satu badan!

selalunya kalau buat bancuhan tepung untuk pisan goreng guna cara mil . bahan-bahan sama saja macam resepi di bawah cuma menggunakan air kapur.

kapur kita simpan dalam bekas dan isi dengan air. bila dah beberapa hari kapur akan termendap di bahagian bawah. air yang jernih tu kita gunakan untuk bancuh tepung.

cara mil pulak sekadar meramas sehingga rata tepung-tepung, garam dan marjerin dan di tambah sikit-sikit air kapur sampai dapat kepekatan yang kita nak.

macam biasa pisang tanduk la ihsan mama daniel dari kebun di ulu langat.

resepi dari madiha

Bahan-bahan batter
400 ml air
220 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
100 gm marjerin
1 sk serbuk kunyit
1 ¼ sk garam

Cara-cara
1. Masukkan bahan-bahan batter ke dalam pengisar r ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata dan halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Pisang di potong serong lalu celupkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepung ke dalam kuali berhati-hati dengan menggunakan tangan.
3. Goreng pisang ke dua-dua belah sehingga keemasan. Angkat dan tos. Hidang di atas pinggan beralas paper towel dan hidang bersama cili kicap.


Cili kicap

Bahan-bahan
8 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
kicap manis secukupnya

Cara-cara
1. Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula.
2. Campur kicap secukupnya.
3. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng rangup.
.
.
.
.
ttfn
mala

jus limau kasturi asam boi


selalu kalau buat jus limau asam boi ni cuma kisar buah limau kasturi sahaja dengan air. kali ni kita cuba cara unclepali. kisar sekali dengan asam boi. nyaman! sambil masak sambil minum macam chef kat AFC hehehe :-)


resepi dari kakjee  unclepali punya style!

Bahan-bahan (1 gelas)
1 biji limau kasturi - di cuci bersih
2 biji asam boi - jangann di buang biji
1/2 gelas air

gula secukup rasa
ais batu secukupnya

Bahan-bahan
1. Kisar limau, asam boi dan air sehingga sebati dan halus. Tapis ke dalam gelas.
 (Asam boi dan limau tanpa buang biji dan kulit)
2. Tambahkan gula dan ais batu secukup rasa. Siap!



pokok buah limau yang di beli di pasar tani. nak kata tanam sendiri bukan la .. cuma tolong pindah masuk pasu, siram air  dan boh baja sendiri :) dah masak ranum ngam-ngam 3 biji
.
.
.
.
ttfn
mala

Wednesday, July 27, 2011

kemboja cina ku berbunga


pokok kemboja cina atau nama saintifiknya adenium kepunyaan mama yang di rembat dengan izin dari Bertam, Kepala Batas setahun yang lepas akhirnya berbunga. hehehehe ... baru perasan tadi dia kembang. ada tiga lagi akan kembang InsyaAllah

berseri la sekejap patio cheq ni .....




.
.
.
.
ttfn
mala

Tuesday, July 26, 2011

cucur badak




pertama kali mencuba buat cucur badak.  udang tu sebenaqnya sekoq saja yang lekat (yang posing sorang-sorang tu) lagi tiga tak lekat. yang seterusnya langsung malaih nak letak ... hehehe

resepi dari quinnie


Bahan-bahan ( anggaran 16 biji )
500 gm ubi keledek (kuning lebih sedap dan cantik)
1 - 3/4 cawan tepung gandum (bergantung kepada kelembutan ubi yang direbus)
1/4 cawan tepung kanji


Cara-cara membuat doh
1. Rebus ubi sehingga empuk, angkat dan toskan, terus lecek-lecekkan ubi itu semasa masih panas.
2. Setelah ubi sejuk masukkan tepung sedikit demi sedikti dan gaul rata.


Bahan-bahan inti
1/3 biji kelapa parut
1 batang serai
2 sb udang kering
3 tangkai cili kering
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sk sedikit air asam jawa
1 sudu gula
garam secukup rasa


tak dapat keledek kuning yang putih saja ada


Cara-cara membuat inti
1. Cili kering, bawang besar dan bawang putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus.
2. Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.


Cara-cara penyediaan cucur badak
1. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti. Selepas itu bulat-bulatkankan kembali supaya cantik.
2. Susun kueh yang telah siap atas dulang yang telah ditaburkan dengan tepung untuk elakkan dia melekat apabila diangkat nanti.
3. Setelah siap, goreng kuih dengan api sederhana. Selalu balik-balikkan kuih agar kuih masak sekata. Apabiila kekuningan bolehlah diangkat.
.
.
.
.
ttfn
mala

Monday, July 25, 2011

fruit cocktail pudding




a dessert which I prepared for a bbq gathering with my neighbours.

recipe from mamafami

Ingredients
1 packet agar-agar strips (20 gm)
2 eggs
4 1/2 cups liquid (cocktail syrup + water) - I used plain water only
1/2 can evaporated milk (about 200ml)
3/4 cups sugar
3 tbsp custard powder
1 can fruit cocktail
1 tsp vanilla essence
Kiwi ~ cut to small chunks

Method
1. Put the fruit cocktail through a strainer. Keep the syrup to boil the agar-agar.
2. Boil the agar-agar strips with 4 1/2 cups of liquid (water + syrup) plus the sugar. Boil till all the agar-agar strips dissolves.
3. Meanwhile, beat eggs, vanilla essence and add in custard powder. Set aside.
4. Pour the agar-agar through the strainer and add in the evaporated milk. Put back on the stove and let it boil.
5. Reduce the heat and add in the eggs mixture a little at a time and continue stirring.
6. Add in the fruit cocktails. Stir for a few minutes and remove from heat.
7. Pour into the prepared mould. Leave to cool and then chill in the refrigerator.
.
.
.
.
ttfn
mala

Saturday, July 23, 2011

award & kisah roti jala

terima kasih kakjee bagi award ni. 
ada style ek? hehehe


dua hari berturut-turut buat roti jala. buang tabiat ka apa? ada ka patut adam kata roti jala hijau cicah kuah durian tu tak real! yang real punya yellow color with curry macam kat kindy dia. penat tau mama buat, peluh meleleh satu badan buat buat roti jala.

ok la hero mama punya pasal, mama buat lagi sekali. memang kebetulan masak kari ayam. kali buat separuh adunan saja. tepung gandum pun memang dah tinggal ngam-ngam satu cawan. sama jugak lah guna resepi chikmi

Bahan-bahan ( 4 - 6 orang )
2 cwn tepung gandum
2 cwn air

1 biji telur
1 sk garam halus
beberapa titik pewarna kuning telur - optional (this time tak letak)

Cara-cara
Kisar kesemua bahan diatas, kemudian tapis. Jika nak jalaannya halus jangan isikan penuh botolnya, hanya masukkan 3/4 botol.

.
.
.
.
ttfn
mala

Friday, July 22, 2011

roti jala pandan dan kuah durian




resepi asal dan inspirasi dari chikmi banyak betoi koleksi roti jala chikmi !!

tapi di ubahsuai mengikut kerajin aku hari ni dan ambik kesempatan baby D zzzzzzzz .....

Bahan-bahan ( 4 - 6 orang )
2 cwn tepung gandum
2 cwn air *
6 helai daun pandan *
1 biji telur
1 sk garam halus

Cara-cara
1. Kisar air bersama daun pandan dan tapis.
2. Masukkan semula air pandan ke dalam pengisar bersama tepung, telur dan garam. Kisar sehingga sebati dan tapis.
3. Masukkan bancuhan ke dalam acuan roti jala.
4. Chikmi kata kalau nak jalaannya halus hanya masukkan 3/4 botol.



Kuah durian chikmi punya style plusminus mala punya style
durian - ramas-ramas saja
santan
gula merah
secubit garam
daun pandan - siat dan simpul

* 1 sb tepung gandum - optional

Cara cara
1. Masuk semua bahan dalam periuk dan masak sehingga gula hancur dan kacau sentiasa.
2. Sekiranya kuah terlalu cair, boleh masukkan sedikit bancuhan tepung gandum  ke dalam kuah. Masak sehingga pekat.


bancuhan kedua buat warna kuning saja sebab kuah satu periuk!

tapikan kami dulu mana makan kuah durian dengan roti jala ... kami cicah dengan roti benggali, Jalan Transfer mai!!

 
image from thestar

pon! pon! 
mamak roti mai dah!
siap ada buku 555 dengan mamak,
cukup bulan bayaq!

.
.
.
.
ttfn
mala

Thursday, July 21, 2011

muffin durian




jenoh makan durian tahun ni. ada yang beli, ada yang jiran bagi, durian kampung pulak tu! tempoyak pun dapat. Alhamdulillah rezeki.

punya banyak makan durian sampai Aimi dah tak makan durian. awal-awal dah perasan masa abah dia beli durian Aimi cuma makan seulas lepas tu tak mau.

bila jiran bagi langsung dia tak makan. bila tanya, dia kata tak suka durian. mual ke, pening lepas makan ke (spesis abah dia) tak pulak dia cakap. dia bagi alasan malas nak gosok gigi lepas makan durian.  dah di buat muffin pun tak makan jugak. Aimi memang masa kecik tak makan durian, dia kata busuk. dah besar sikit makan lah jugak.

Aimi membesar di Brunei, kami jarang makan durian masa di Brunei sebab mahal. bila balik cuti di kampung tak pernah kena musim durian. gamaknya lekat sampai ke tua lah Aimi ni tak makan durian ....

resepi dari cmg

Bahan-bahan ( 10 - 12 biji )
125g mentega
100g gula halus
2 biji telur gred A + 1 kuning telur
130g tepung gandum*
3/4 camca teh serbuk penaik* (*disatukan dan diayak)
20 ml susu segar
70g isi durian
30g hazelnut/almond/walnut, dicincang kasar (optional)

Cara-cara
1. Pukul mentega, gula dan telur hingga kembang dan gula hancur. Masukkan isi durian dan terus memukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar hingga habis. Gaul rata.
3. Masukkan cincangan hazelnut/almond/walnut dan gaul rata menggunakan spatula.
4. Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn sebiji hazelnut. Banyak atau sikit bilangan muffin bergantung pada saiz muffin cup masing-masing.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C, selama 25 minit. Sejukkan atas redai.

yang ini di hantar ke rumah cmelor sempena birthday makcik google


sepiring dibalas pada jiran yang rajin hantar kuih,
tak sabar tunggu puasa. dia rajin hantaq kuih hahaha


.
.
.
.
ttfn
mala

Wednesday, July 20, 2011

ayam serai pedas


resepi simple citarasa Thailand.  rasa macam dok ada kat restoren tomyam!

resepi dari irose

Bahan-bahan ( 2 orang )
3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
1 sb sos ikan (sos nampla)
1 sb sos tiram
secubit gula dan sedikit ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)

Cara-cara
1. Masukkan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan tumbuk/kisar serta serai, daun limau purut sehingga naik bau.
2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan.
.
.
.
.

ttfn
mala

Monday, July 18, 2011

egg boiler with timer

new gadget in the kitchen!! suka la sebab buat telur separuh masak pun kadang-kadang failed!



boleh di gunakan untuk merebus telur (sekali masuk 5 biji) , melembutkan mee segera dan simpan kiub ais.

alat ni rasanya sesuai juga kalau kita ada anak-anak di asrama atau rumah bujang. senang di gunakan cuma perlu tuang air panas mendidih.

mala dah guna untuk mee segera dan buat telur separuh masak.

boleh redeem dari Cosway

RP : RM29.90
1 RP + RM16.90 / RM17.90
or 5 RC + RM9.90
or FREE 15 coupons
.
.
.
.
ttfn
mala

Friday, July 15, 2011

cekodoq cempedak


alhamdulillah, cempedak ihsan dari mama daniel. hasil pertama dari pokok di kebun. isi tak berapa tebal. lenyek-lenyek isi dia kita buat cekodoq. tapi macam biasala tak reti nak buat bulat-bulat. guna sudu makan, bentuk cekodok pun macam sudu juga...



resepi dari hasue

Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum
2 sb marjerin
1 sb gula
1 sk garam
sedikit pewarna kuning
2 cwn air
isi cempedak yang masak ranum

Cara-cara
1. Satukan tepung gandum, marjerin, gula,garam di dalam bekas.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata mggunakan whisk dan warnakan kuning.
3.Leraikan isi buah cempedak dan masukkan ke dalam adunan tepung.
4. Panaskan minyak di dalam kuali, sudukan buah yang sudah tersalut tepung sepenuhnya dan goreng dengan minyak yang panas sehingga sedikit keperangan.

Tips: Ketika menggoreng, JANGAN gunakan api yang terlalu perlahan kerana ia akan membuatkan kuih menyerap minyak dan pastikan minyak betul-betul panas sebelum menggoreng.
.
.
.
.
ttfn
mala

Thursday, July 14, 2011

ipoh kway toew soup


hidangan makan malam yang ringkas. anak-anak suka sup-sup ni. kena sangat dengan tekak budak-budak.

resepi dari kakjee

Bahan-bahan
air rebusan tulang ayam (seekor tulang ayam direbus kosong selama dua jam untuk supnya)
- tak sempat nak buat, ganti dengan kiub ayam

seulas bawang putih- diketuk
2 ekor udang sederhana besar
3 biji fish ball
aji shio black pepper (lada hitam berperisa jenama ajinomoto) - I used freshly ground blackpepper and salt to taste

1 sudu kecil minyak

sedikit taugeh
dua helai kucai
kway teow (jenis halus)

bawang goreng
minyak bijan
cili padi
kicap cair/sos ikan

Cara-cara
1. Rebus rangka atau tulang ayam selama lebih kurang dua jam. Airnya adalah untuk sup.
2. Ketuk seulas bawang putih. Panaskan minyak dalam kuali kecil atau sauce pan.
3. Masukkan bawang putih yang telah diketuk. Goreng seketika. Jaga jangan hangus.
4. Masukkan udang. Golek-golekkan sampai udang sehingga menjadi merah. Kemudian masukkan fish ball.
5. Tuangkan kira-kira dua senduk air rebusan ayam dan terus didihkan. Apabila mendidih, masukkan satu sudu kecil blackpepper aji shio. Blackpepper ni sebenarnya masukkan secukup rasa. Kalau suka pedas bubuhlah lebih.
6. Ambil segenggam kwayteow dan bubuh dalam mangkuk. Ambil sedikit taugeh dan kucai yang telah dipotong dalam satu inci dan letakkan atas kwayteow. Kemudian tuangkan sup yang panas atas kway teow/tauge dan kucai tadi. Sup harus panas tahap mengelegak sebab kway teow/taugeh dan kucai tidak dimasak. Curah hingga menutupi paras kwayteow, tauge dan kucai. Tabur bawang goreng. Makan bersama cili api yang telah diletak kicap cair/nampla. Titiskan juga minyak bijan diatasnya.
.
.
.
.
ttfn
mala

Wednesday, July 13, 2011

dedicated to cikcek

7 perkara yang orang belum tahu tentang diri kita

I am 1/2 Malay and





currently I am the ....curi-curi online bila baby zzzz


don't know how to ride a bicycle ... malu!!!
but I can drive 


di lahirkan secara forceps macam penyepit kuih tu :) 
tu sebab mata sepet !


Sabtu lepas baru redeemed BM dari Cosway 
(it is still in the box) .... jgn jealous!



tak makan tapai - apa-apa jenis pun
siap ada dalam wikipedia!


eh! dah sampai 7 dah ..... apa lagi daaa nak crita?
 no rumah, no kereta, no handphone tak dak no 7
bukan anak yang ke 7
atau pun ada 7 adik beradik
atau ada 7 anak
tarikh lahir ada no 7
tahun lahir 7 puluhan


OK tak cikcek?

confirm I am beautiful!


credit images to Google
.
.
.
.
.
ttfn
mala

masak lemak cili api telur itik & belimbing buluh




not bad la rasa masak lemak ni dengan belimbing buluh ni.

resepi dan award cikcek   terima kasih

Bahan-bahan
5 biji telur itik
1/2 inci halia*
1 inci kunyit hidup / 1 1/2 sudu kecil kunyit serbuk*
25 - 30 biji cili api* (podaih ni!!)
1 biji cili hijau*
segenggam ikan bilis - cuci dan toskan*
9 biji belimbing buluh - dibelah dan dititik
1 btg serai dititik
1 - 2 ketul kuib ikan bilis
100 ml santan pekat
200 - 300 ml santan cair
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit dihiris-hiris
garam secukup rasa

Cara-cara
1. Kisar semua bahan yang bertanda *
2. Masukkan kedalam periuk, campurkan santan cair dan serai yang dititik dan tenggekkan kat atas dapur dengan api yang sederhana kecil. Biarkan santan sebati bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau sekali sekala.
3. Apabila kuah mula mendidih, pecahkan telur sebiji demi sebiji perlahan-lahan ke dalam periuk. Api biar kecil dan jangan dikacau sehingga telur masak.
4. Setelah telur mengeras tambahkan santan pekat, belimbing buluh, ikan bilis cube dan garam secukup rasa. Kacau perlahan dan masukkan asam keping.
5. Akhir sekali apabila kuah santan dah cukup masaknya (jangan sampai pecah santan) bolehlah masukkan hirisan daun kunyit. Siap.
.
.
.
.
ttfn
mala

Monday, July 11, 2011

cheddar cheese muffin



memang gebu dan memang sedap!

resepi dari cmg

Bahan-bahan
90g mentega berkualiti tinggi (s.c.s @ anchor)
70g gula halus/kastor
110g tepung naik sendiri *
1 sb susu tepung* (*disatukan dan diayak)
1 biji telur gred A
1/2 st esen vanilla
1/2 cwn parutan keju cheddar, asingkan sedikit untuk ditabur
50 ml air

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur dan putar hingga gebu.
3. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan air, hingga habis, biasanya tepung terakhir sekali. Putar rata.
4. Tambah parutan keju cheddar dan esen vanilla, kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dalam muffin cup, tabur sedikit keju parut atasnya dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan sebelum dihidang.
.
.
.
.
ttfn
mala

Friday, July 8, 2011

udang putih halus goreng pedas


sedapnya la udang ni panas, garing & pedas. sambil masak dok meratah! tapi mala buat rupa tak sama la dengan kakjee tapi rasa marvellous!

resepi dari kakjee

Bahan-bahan
500gm udang putih halus
segenggam cili api (kalau tak nak pedas sgt kurangkan)
2 labu bawang sederhana besar
3 ulas bawang putih
asam jawa
garam
gula
minyak

Cara-cara
1. Cuci udang sehingga bersih dan toskan. Kalau janggutnya panjang sangat kauplah dalam segenggam dan gunting. Buang. Buat sampai tak de janggut tinggal misai jer.
2. Tumbuk cili api sehingga halus. Kemudian tumbuk bawang berserta bawang putih.
3. Panaskan kuali. bubuh kira dua atau tiga sudu minyak dan tumis bahan tumbuk sampai setengah garing.
4. Masukkan sedikit air asam jawa dan udang, garam dan gula.
5. Goreng sehingga udang betul-betul garing dan ranggup.

Nota kakjee: Sekiranya menggunakan cili api warna hijau maka lauk tu warna hijau lebam. Kalau guna cipi api merah, cantiklah merahnya. Kalau tak suka pedas, boleh guna cili merah atau cili hidup.
.
.
.
.
ttfn
mala

Wednesday, July 6, 2011

upside down pizza




semalam babysit off day sebab daniel pergi cucuk. sempat la buat upside down pizza ni untuk budak-budak.

ada nampak a few recipes but this one I find it eazy to follow with simple ingredients.

rupa macam sheperd pie pun ada. rasa dia nak kata pizza tak lah sangat more to lasagne

kesudahannya kenyang kami anak branak. alhamdulillah ...... tak tunggang terbalik semua masih normal ;-)

resepi dari cooks.com

Bahan-bahan inti
1 tray (250gm) daging cincang (atau ayam, hirisan sosej, seafood)
1 bawang bombay, cincang
1 ulas bawang putih, cincang
1 biji kecil cili benggala hijau, cincang
1 papan cendawan butang segar (atau ganti dengan 1 tin cendawan  butang)
1 tin sos spaghetti (Campbells - Prego Tomato, Selasih & Bawang Putih) 
1 paket (200gm) keju Mozzarella parut


Imej dari : http://vee.grocers.my/

Bancuhan tepung
2 telur, dipukul
1 cwn susu segar
1 sb minyak sayur
1 cwn tepung gandum
1/4 st garam


lapisan daging       


setelah di tabur keju
setelah di tuang bancuhan tepung

Cara-cara
1. Tumis daging cincang, bawang besar dan cendawan sehingga daging masak. Buang lebihan air dari daging dan masukkan bawang putih.
2. Tuangkan sos dan renehkan selama 10minit.
3. Tuang inti ke dalam loyang yang telah dilengser dan tabur separuh keju mozarella. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar pada 180C selama 10 minit atau sehingga keju cair.
4. Satukan telur, susu dan minyak di dalam satu bekas dan gaul sebati. Masukkan tepung dan garam dan sebatikan guna handwhisk sahaja.
5. Keluarkan inti dari oven dan tuang adunan tepung yang dibancuh tadi ke atas.
7. Taburkan separuh lagi keju (keju akan mendap kedalam adunan tepung) dan sambung bakar selama lebih kurang 30minit (atau pun tabur keju bila nampak doh dah kering sikit dan sambung bakar sampai keju cair)
.
.
.
.
ttfn
mala

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...